• VIJESTI, SVIJET
  • 05:17
  • 05 / 08 / 2020
BEJRUT KAO HIROŠIMA - KOJI JE UZROK?
  • 467
  • 0

BEJRUT KAO HIROŠIMA - KOJI JE UZROK?

Ne prestaje da raste broj mrtvih u tragediji koja je potresla Bejrut.

Eksplozija u Bejrutu stvorila je udarni talas koji je pogodio veći dio grada, popucala su prozorska stakla, a rušili su se i balkoni stanova.

Uzrok eksplozije nije još zvanično utvrđen i postoji više teorija.

Eksplozija se dogodila u lučkom delu grada. Libanski ministar unutrašnjih poslova rekao je da inicijalne informacije govore da je došlo do eksplozije materijala koji je zaplijenjen prije više godina i bio je uskladišten u luci. Neki govore o eksploziji hemikalija, a postoji i sumnja da je u vazduh odletio brod sa vatrometom.

Sa druge strane, Frans pres navodi, pozivajući se na bezbjednosne izvore, da je eksplodirao konfiskovan eksploziv uskladišten u luci, a ima i vjesti da gori jedan brod.

Po snimcima na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svetao dim, a potom je grad zatresla izuzetno snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unazad velikom snagom udarnog talasa.

Premijer Libana Hasan Diab izjavio je večeras da će oni, koji su odgovorni za veliku eksploziju u opasnom skladištu u bejrutskoj luci, platiti cijenu za to.

"Obećavam vam da ova katastrofa neće proći bez odgovornosti... Odgovorni će platiti cijenu", rekao je Diab u govoru koji je prenosila televizija, prenosi Rojters

Činjenice o ovom opasnom skladištu, koji se nalazi tamo od 2014. godine, biće objavljene i ja neću unaprijed govoriti o istragama, poručio je libanski premijer.

Eksplozija koja se dogodila u Bejrutu, u kojoj je poginulo više od 50 ljudi, a oko 3.000 ranjeno, navodno se osjetila i na mestima 250 kilometara udaljenim od Bejruta.

Evropski-mediteranski seizmoliški centar (EMSC) javlja da su primili dojave o eksploziji i od ljudi na Kipru.

 

IZVOR-MONDO

 

Komentari