• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:05
  • 05 / 08 / 2020
MOGUĆA MANJA ODJELJENJA I KRAĆI ČASOVI
  • 534
  • 0

MOGUĆA MANJA ODJELJENJA I KRAĆI ČASOVI

Neizvjesnost u vezi s tim kako će na jesen izgledati nastava i da li će djeca učiti u školi ili od kuće, jedna je od najčešćih tema o kojoj, mjesec dana pred novu školsku godinu, razgovaraju roditelji u RS, pa i cijeloj BiH.

vi vjeruju da se sa zdravljem djece ne treba igrati, ali većina smatra i da nastava na daljinu dugoročno nije rješenje, te da je bar neki povratak u učionicu potreban za kvalitetno obrazovanje. S nestrpljenjem očekuju i da čuju kako bi mogao da izgleda neki kombinovani model nastave, ako nastava u učionicama „po starom“ ne bude moguća. Dodatno su zabrinuti roditelji budućih prvačića, učenika koji treba da krenu u šesti razred, kao i onih koji počinju srednjoškolsko obrazovanje.

– Ne znam kako bi to izgledalo ako bi dijete moralo prvi put učiteljicu da vidi na televiziji i kakav bi doživljaj škole moglo imati. Ne znam ni ko bi ostajao s njom kući, dok mi radimo – objašnjava dilemu Svetlana M. iz Banjaluke, majka djevojčice koja kreće u prvi razred.

Opcije

Dilema su svjesni i nadležni, pa se, kažu, i dalje razmatraju sve opcije, uz nadu da će epidemiološka situacija dozvoliti da se nastava izvodi u učionicama, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

– Ako razmišljamo o izvođenju nastave isključivo u učionici, što jeste i naš krajnji cilj, onda moramo razraditi sve moguće scenarije tako da vodimo računa da djeca budu potpuno zaštićena, u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo RS. Izvođenje nastave u učionici podrazumijeva da grupe učenika moraju biti mnogo manje nego što je broj učenika u odjeljenima, što znači da će morati da se dijele na više grupa. To je i preporuka Instituta, a kako će se to organizovati zavisi od škole do škole. Negdje imamo velike školske objekte, pa se to može podijeliti. Istovremeno, razmišlja se i o mogućnosti da jedna grupa ide sedam dana u školu, pa sljedeće sedmice druga ili da se za niže razrede, recimo, skrate časovi na 30 minuta, pa da nastavnik može da održi nastavu s obje grupe u istom danu. U ovom trenutku se razmatraju sve moguće opcije – otkriva za Srpskainfo Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, koji sa resornim ministarstvom i stručnjacima Instituta razrađuje moguće modele nastave.

Nastava na daljinu

Ako bi se, objašnjava, pokazala potreba i za kombinovanjem s nastavom na daljinu, onda bi se ona mogla izvoditi za one učenike i škole koje su već stekle uslove za to.

– Tu prije svega mislimo na učenike koji  se već dobro poznaju s profesorima i nastavnicima. Bitno je i da djeca na početku krenu u učionice, da se upoznaju sa školom, a svakako će se pratiti situacija i dalje. Ako bi, zaista, bila takva situacija da ne možemo ni na koji način izvoditi nastavu u učionicama, onda imamo već oprobani recept nastave na daljinu, koji smo koristili od marta do juna, s tim što imamo mnogo više iskustva, znamo gdje smo griješili i šta treba da popravimo. A svakako da se u tom scenariju, s pravom, možemo pitati kako uključiti učenike prvog razreda koji tek polaze u školu, šestog razreda, koji se susreću s novim nastavnicima, te prvog razreda srednje škole, koji idu u potpuno nove škole – kaže Damjanović.

Ističe da se na prvo mjesto stavlja zdravlje, te da će se birati opcija koja je najbezbjednija za učenike.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS potvrđuju da odluka o modelu nastave u novoj školskoj godini još nije donesena, a očekuje se da to bude do 15. avgusta. O tome će odlučivati Vlada RS i Republički štab za vanredne situacije.

Do početka škole je još mjesec dana i teško da iko sada može reći kakva će epidemiološka situacija tada biti. Po nekim ocjenama stručnjaka, ako bi situacija ostala kao što je trenutno, mogla bi se organizovati nastava u učionicama, uz sve mjere zaštite, ali vidjećemo – kaže Damjanović. Iz Instituta za javno zdravstvo RS su ranije poručili da će model nastave zavisiti od epidemiološke situacije, a da će ona umnogome zavisiti i od ponašanja stanovništva.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari