• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 13:47
  • 18 / 09 / 2019
BRATIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU
  • 322
  • 0

BRATIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić /SDA/ saopštio je danas da je podnio neopozivu ostavku na tu poziciju.
"Posebna sjednica parlamenta Republike Srpske o mojoj smjeni nema svrhu", rekao je Bratić.

On je novinarima u skupštinskom holu rekao da je odluku donio u dogovoru sa organima SDA.

Bratić je naveo da na toj funkciji, koja pripada bošnjačkom narodu, u svom dosadašnjem radu nije učinio ništa pogrešno, već je težio dogovoru i kompromisu.

On je istakao da ne želi da se zakazivanjem posebne sjednice, na čijem dnevnom redu je njegova smjena, podižu međuetničke tenzije i gradi, kako je naveo, "svesrpsko jedinstvo nasuprot Bošnjaka".

"Nadam se da će podnosioci inicijative o mojoj smjeni ubrzo shvatiti šta su uradili. Mislim da će ubrzo uslijediti odgovor SDA na ovo i da će najveći gubitnici biti oni koji nisu spremni na dijalog", rekao je Bratić.

On je rekao da je SDA najjača stranka u BiH i da neće biti tolerisano ovakvo ponašanje vladajuće koalicije u Srpskoj.

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za danas posebnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda: Prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića.

Zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika vladajuće koalicije u Srpskoj a u obrazloženju zahtjeva za zakazivanje posebne sjednice su podsjetili da je SDA na svom poslednjem kongresu usvojila pomenutu političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda.

U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA sprovodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Republike Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju.

Naglašava se da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Senad Bratić, do sada najeklatantniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu bezbjednost unutar BiH.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari