• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:00
  • 06 / 08 / 2020
PET MJESECI KAKO JE KORONA ZVANIČNO STIGLA
  • 566
  • 0

PET MJESECI KAKO JE KORONA ZVANIČNO STIGLA

Korona je  oduzela 614 života, 27.033 je zaraženih virusom, a 713.104 testiranih.

edan talas sa dva pika, 22 nedjelje epidemije i tačno pet mjeseci borbe sa COVID-om 19. Danas je tačno pet mjeseci otkako je 6. marta u Srbiji zvanično potvrđen prvi slučaj oboljevanja od korona virusa. Za dva dana ćemo ući u 22. nedjelju epidemije, a kraj se još ne nazire.

Sudeći po jučerašnjoj izjavi dr Predraga Kona, epidemiologa i člana Kriznog štaba za borbu protiv korone, pitanje je da li ćemo i kada dočekati dan sa nula zaraženih.

– Procjene kada je u pitanju ova bolest pokazale su se prilično nezahvalne. Ove mjere koje daju stabilan pad izgleda da su na duže staze mnogo bolje, ali ni to ne možemo da tvrdimo. Sve zavisi od toga kako se ponašamo. Jedina obaveza je da nosimo maske i da se ne okupljamo više od 10. I to nije mala zabrana. Dalje pooštravanje tih mjera ne bi bilo korisno.

– Mi ćemo izaći iz te situacije, da li za 3 nedjelje, ili za 6, ali izaći ćemo. Ali, da li ćemo to spustititi skroz do nule, veliko je pitanje i prilično sam skeptičan. Skeptičan sam i po pitanju da će se potpuno vratiti u normalu dok ne dođemo u situaciju da imamo ne samo vakcinu, već način kako da povećamo kolektivni imunitet. Polazak djece u školu je apsolutno najveći događaj i prioritet vezan za ovu situaciju – rekao je dr Kon odgovarajući na pitanje novinara da li je izjava predsednika Aleksandra Vučiča od 12. jula da ćemo za 20 dana izaći iz ove situacije, bila preuranjena

Sjetimo se, ta nula je trebalo da nam se dogodi još između 9. i 10. jula, kako je naveo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pozivajući se na proračun epidemiologa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ministar je tom prilikom naglasio da od ponašanja građana i pridržavanja preporučenih mjera zavisi da li će se to dogoditi.

Takođe, epidemija je trebalo da nam traje u najgorem slučaju 12 nedjelja, a iz nje je trebalo da krenemo da izlazimo sa završetkom osme.

Upravo epidemiolog Predrag Kon je 21. aprila, na osnovu tadašnje epidemiološke situacije izjavio da se kraj epidemije može očekivati između 10. i 12. nedjelje, a da se može reći da se kraju približavamo kada budemo izašli iz osme nedjelje.

– Od desete do 12. nedjelje može se očekivati da nema epidemije, ali je sve manje vjerovatno da će virus nestati i njegovo prisustvo će se pratiti i tokom ljeta, tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije –  rekao je tada Kon za RTS.

Međutim, u junu je kriva počela ponovo da se penje, pa nam se dogodio drugi pik.

Izlazak iz njega i prvog talasa iščekujemo sa vanrednom situacijom proglašenom u više od 37 opština, i sa gotovo svim zdravstvenim ustaniovama prerušenim u kovid bolnice. 

Ono što ohrabruje jesu izjave struke da trenutno iz bolnica ima više otpusta nego prijema u njih, kao i da je sve manje ljudi koji se javljaju u kovid ambulante sa simptomima korone.

Takođe, nadu da korona jenjava ulivaju i podaci koji se slivaju iz opština o broju novooboljelih, a među kojima ohrabruju jednocifrene, umesto dosadašnjih dvocifrenih pa i trocifrenih brojki

 

IZVOR-TELEGRAF

 

 

Komentari