• VIJESTI, REGION
  • 11:20
  • 07 / 08 / 2020
GOTOVO 2.000 OSOBA DONIRALO KRVNU PLAZMU
  • 328
  • 0

GOTOVO 2.000 OSOBA DONIRALO KRVNU PLAZMU

U Srbiji je skoro 2.000 osoba koje su se opravile od virusa korona doniralo krvnu plazmu za liječenje oboljelih.
Iz Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopšteno je da se do tih podataka došlo zahvaljujući platformi "Doniraj plazmu" /donirajplazmu.gov.rs/, koja je dodatno unaprijeđena kako bi bila olakšana komunikacija sa donatorima.

Unapređenje podrazumijeva i platformu "RapidPro", koju je Unicef donirao Vladi Srbije, a uspostavili su je u aprilu Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Institut za transfuziju krvi Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić rekla je da je projekat prikupljanja i primjene antikovid 19 plazme započeo u aprilu.

Ona je navela da se plazma prikuplja u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, te da je planirano i prikupljanje u zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu i Užicu.

"RapidPro" je proizvela Unicefova globalna Laboratorija za inovacije u saradnji sa firmom za razvoj softvera "Niaruka" /Nyaruka/, a pokrenuo ga je Unicefov Globalni inovacioni centar 2014. godine.

To je besplatna platforma otvorenog koda koja omogućava automatizovanu komunikaciju i prikupljanje podataka putem SMS-a i društvenih mreža.

 

Izvor: Agencije

Komentari