• VIJESTI, ŽIVOT
  • 05:33
  • 10 / 08 / 2020
KORONA VODI U PROPAST TURISTIČKE VODIČE
  • 717
  • 0

KORONA VODI U PROPAST TURISTIČKE VODIČE

Turizam je jedna od grana privrede koje su najpogođenije krizom izazvanom virusom korona, a veliki finansijski i poslovni udar su podnijeli i turistički vodiči u RS, koji zbog malog broja turista jedva da imaju posla.

Prema njihovim riječima, od početka godine imali su svega nekoliko grupa turista, a nešto bolja situacija je na jugu zemlje, gdje kako strani, tako i domaći turisti na putu do mora ipak posjete i gradove u RS.

Ana Šešum, turistički vodič iz Banjaluke, kaže da je situacija veoma loša te da turistički vodiči posljednjih nekoliko mjeseci nemaju posla.

"Trenutno je situacija veoma loša. Za pola godine nisam vidjela niti jednu grupu turista koja je prošla kroz Banjaluku", kazala je Šešumova.

Dodala je da se ovim poslom bavi već više od 10 godina, te da je prethodnih godina imala veliki broj turista, ali da su ove godine sve grupe koje je trebalo da vodi od maja do avgusta otkazane.

"Za razliku od Banjaluke, u južnijim dijelovima RS, kao npr. u Trebinju, gdje se slijeva makar domaće stanovništvo koje je odlučilo da proputuje kroz RS, turistički vodiči imaju više posla", rekla je Šešumova.

Istakla je da je teško procijeniti kakva će situacija biti u budućnosti, te da se nadaju da će se broj turista barem približno vratiti na staro.

"Nadam se da ćemo se naučiti ponašati u skladu sa situacijom, te da ćemo na taj način vratiti i tu granu privrede", rekla je Šešumova.

Da je situacija malo bolja na jugu RS potvrdila je i Milica Kovačević, turistički vodič iz Trebinja, koja kaže da im turisti dolaze, ali naglašava da to nije ni izbliza onako kako je bilo ranijih godina.

"Svi turistički vodiči u RS su pogođeni ovom situacijom. Možda je nešto bolja situacija u Trebinju nego u Banjaluci, a nama trenutno najviše dolaze ljudi privatno, a ne preko agencija", rekla je Kovačevićeva.

Dodala je da jedan broj turista dolazi preko turističkih vaučera iz drugih dijelova RS, ali da najviše turista u Trebinje trenutno dolazi iz Srbije.

"Od početka ove godine sam imala samo dvije privatne ture sa turistima iz Srbije. Takođe sam ove godine imala tek tri ture preko turističkih agencija sa turistima iz drugih dijelova RS i četiri takve ture iz Srbije, a veliki broj je otkazan", kazala je Kovačevićeva.

Dodala je da je veliki broj stranih turista ranijih godina, koji su dolazili u Mostar, Međugorje, Crnu Goru ili Hrvatsku, imao organizovan jednodnevni izlet u Trebinje, ali da je i to stalo ove godine.

"Otkako je počela pandemija vidjeli smo svega možda pet autobusa punih turista iz drugih dijelova RS i Srbije", rekla je Kovačevićeva. Dodala je da je mnogo toga ove godine bilo planirano, ali da je zbog virusa korona to sve otkazano.

"Dosta građana RS se plaši da putuje sada zbog kovida-19 i samo se nadamo da nam se ovakva godina nikad više neće ponoviti", zaključila je Kovačevićeva.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari