• VIJESTI, REGION
  • 10:28
  • 17 / 08 / 2020
KON; VIRUS ĆE UĆI U ŠKOLE OBAVEZNA PREVENCIJA: MASKE NE MORAJU BITI TROSLOJNE
  • 506
  • 0

KON; VIRUS ĆE UĆI U ŠKOLE OBAVEZNA PREVENCIJA: MASKE NE MORAJU BITI TROSLOJNE

Đaci u Srbiji u školama od 1. septembra mogu da nose bilo koje maske - hirurške, epidemiološke, platnene, kaže epidemiolog Predrag Kon.

On je demantovao informaciju, koju su prenijeli pojedini mediji, da maske moraju biti troslojne.

- Moram oštro da demantujem te napise. Nikada nisam rekao da jednoslojne maske ne mogu da se koriste. Ništa se nije promijenilo od 11. avgusta kada smo jasno rekli da djeca i nastavnici u školi mogu da koriste bilo koje maske - hirurške, epidemiološke, platnene maske - rekao je Kon.

Ističe da je pomenuo u jednoj TV emisiji da je bolje koristiti višeslojne platnene maske, koje imaju dva platnena sloja i između šifon, i da takva maska može da zamjeni hirurške maske.

- Maske više služe za onoga ko dolazi u školu a da ne zna da je zarazan i da može da zarazi druge. On, kao i svi ostali, mora da nosi maske. Ta maska koju zaraženi nosi štiti ostalu djecu. Ostali takođe nose maske - naveo je Kon.

Kon je rekao da svi moramo da shvatimo da će virus ući u škole, ali da se mjerama prevencije može spriječiti njegovo prenošenje i širenje unutar škole.

Djecu, nastavlja, treba naučiti da moraju da nose masku. Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi, jer će biti na distanci sa drugom djecom.

Masku će ponovo morati da stave kada odlazi do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge.

- Ako skidaju maske mora da se dreži distanca, a to je teško obezbjediti - zaključio je on.

 

Izvor: Agencije

Komentari