• 10:41
  • 19 / 08 / 2020
KON: UKIDAĆEMO MJERE TEK KAD DANIMA BUDE MANJE OD 100 ZARAŽENIH
  • 176
  • 0

KON: UKIDAĆEMO MJERE TEK KAD DANIMA BUDE MANJE OD 100 ZARAŽENIH

Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon izjavio je da je rano govoriti o ublažavanju mjera uvedenih u borbi protiv virusa korona.

Kon je istakao da će sa ukidanjem mjera moći da se počne tek kada broj novozaraženih bude znatno i stabilno ispod 100.

On je naveo da će se tek raspravljati o popuštanju mjera i dodao da smatra da je sada važnije da počne održavanje kulturnih događaja, iako, kako je rekao, postoje argumenti da se prije toga produži radno vrijeme kafića, što je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- I dalje tako mislim, ali ne mogu da budem slijep ili da ne čujem sve potrebe koje se upućuju i na Krizni štab i na one koje se bave ekonomskim pitanjima. Јasno je da bi bilo najbolje da se što manje stvaraju uslovi za prenos virusa, ali istovremeno ako izgubimo prihode, onda nismo ništa dobro uradili - kazao je Kon.

On je ukazao da je ekstremno važno poštovanje propisanih mjera, posebno nošenje maski, zbog početka školske godine.

Kon je naveo da nije isključena mogućnost uvođenja samoizolacije za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva i da nesumnjivo postoji epidemiološki rizik slobodnih granica.

- Zbog toga uvodimo restrikcije za strane građane koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije. Naši građani se za sada vraćaju u zemlju bez obaveze testiranja ili samoizolacije, ali situacija je dramatična i ne bi trebalo niko da se iznenadi ukoliko nešto postane obavezujuće za povratnike - upozorio je on.

Naglasio je da se može očekivati da će narednih dana broj novozaraženih biti između 100 i 200, a da će se potom smanjivati.

 

Izvor; Agencije

Komentari