• 09:21
  • 21 / 08 / 2020
U SRBIJI 260 ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZARAŽENO KORONOM
  • 370
  • 0

U SRBIJI 260 ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZARAŽENO KORONOM

U Srbiji je trenutno 260 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona, kaže ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je dodao i da se njih 13 nalazi na bolničkom liječenju, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

Lončar, koji je danas razgovarao sa zaposlenima kovid bonica u Požarevcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Majdanpeku, Ćupriji, Paraćinu, Јagodini, Kladovu, Boru i Negotinu, zahvalio je zdravstvenim i nemedicinskim radnicima koji se bore u crvenim zonama za život pacijenata oboljelih od Kovid 19.

Ministar zdravlja je naveo da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno zaraženo 247 osoba, a da je toga 72 zaposlenih.

- Virus korona nije oslabio, on je među nama, ali mjere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smijemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada virus korona može da se ukrsti sa sezonskim gripom - rekao je Lončar.

Kako je rekao, dok se ne pojavi sigurna i bezbjedna vakcina protiv korone najbolja zaštita je sprovođenje preporučenih mjera - nošenje maske, održavanje distance, higijena ruku.

Načelnica odjeljenja pneumoftiziologije Opšte bolnice u Paraćinu Snežana Zlatković zahvalila se ministru što se sjetio zdravstvenih radnika za njihov rad i trud u borbi protiv korone.

Ona je navela da je Opšta bolnica u Paraćinu u kovid sistem uključena u drugom piku i da je tada opredijeljeno 60 postelja, kao i da su dobili pet respiratora i pokretni rendgen.

- Nivo zdravstvene usluge podignut je na viši nivo. U bolnici smo zbrinjavali pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dobili smo pomoć i u ljudstvu tako da je broj zdravstvenih radnika bio duplo veći od uobičajenog broja na odjeljenju - navela je Zlatković.

Zadovoljna je što nijedan zdravstveni radnik, a ni pomoćno osoblje na tom odjeljenju nije zaraženo tokom epidemije jer su, kako kaže, od početka imali dovoljno opreme.

Apelovala je na građane da budu disciplinovani i prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer, kao pneumoftiziolog, zna šta može da nas očekuje od jeseni.

- Važno je da se pridržavamo mjera, nosimo maske izbjegavamo skupove i porodična slavlja - rekla je ona.

Dodaje da se u Opštoj bolnici u Paracinu smanjuje broj pacijenata i pregleda kao i da će možda sredinom nedelje ući u normalan režim rada.

Načelnica Infektivnog odeljenja u Požarevcu Vesna Filipović kaže da je Opšta bolnica Požarevac stub zdravstvenog sistema Braničevskog okruga, kao i da su šestog jula ušli u kovid sistem i da su prvog dana primili 66 pacijenata.

U toj bolnici, kaže, nisu zbrinjavani samo pacijenti iz Požarevca, već i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji.

Kako dodaje, najmlađi pacijent liječen kod njih imao je 18 godina, a najstariji 95.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Požarevcu na lečenju 61 pacijent.

 

Izvor: Agencije

Komentari