• VIJESTI, REGION
  • 11:25
  • 23 / 08 / 2020
KORAK BLIŽE PRVOM KORAKU: MALA SOFIJA STIGLA U LOS ANĐELES
  • 355
  • 0

KORAK BLIŽE PRVOM KORAKU: MALA SOFIJA STIGLA U LOS ANĐELES

Jednogodišnja Sofija Markuljević, koja je ujedinila humane ljude Srbije, stigla je na liječenje u Los Anđeles, objavili su njeni roditelji na društvenim mrežama.

Vijest o dolasku male Sofije u Los Anđeles obradovala je brojne korisnike društvenih mreža, gdje njeni roditelji Stefan i Marija redovno obavještavaju javnost o stanju djevojčice i daljoj proceduri liječenja.

U stotinama komentara koji se nižu ispod objave stigle su poruke podrške porodici Markuljević, u kojima su građani poželjeli sreću u daljem liječenju.

Kako su roditelji male Sofije ranije najavili, predviđeno je da djevojčica u Americi ostane tri-četiri mjeseca.

Sofija Markuljević je rođena kao zdravo dijete, sa visokom ocjenom devet. Tokom prvog mjeseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mjesecu Sofija potpuno prestaje da pomjera ruke.

Sa dva i po mjeseca je utvrđeno da je u pitanju rijetka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip 1.

Lijek za ovu bolest je najskuplji na svijetu - košta nevjerovatnih 2.100.000 dolara i registrovan je samo u Americi.

Mjesecima je Srbija prikupljala novac za Sofijino liječenje, uključili su se brojne poznate ličnosti, kompanije, mediji. I prva pobjeda je posginuta - 30. jula Markuljevići su objavili da je novac prikupljen. Takođe, novac je sakupljan i u BiH.

I najbolji teniser svijeta Novak Đoković uključio se u akciju obezbijedivši privatan let za Ameriku. Čak je učestvovao i svjetska zvijezda Kristijano Ronaldo, koji je donirao dres za pomoć maloj Sofiji.

Zahvaljujući na velikoj pomoći, Stefan i Marija Maruljević apelovali su na građane Srbije da još jednom pokažu solidarnost i snagu humanosti i pomognu maloj Lani, koja boluje od iste bolesti kao i Sofija.

Pozvali su sve ljude koji su u mogućnosti da pošalju SMS sadržine 808 na broj 3030 i pomognu djevojčici.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari