• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 10:24
  • 26 / 08 / 2020
NA POPRAVNOM SAMO ĐACI KOJI NISU UČESTOVALI U ONLINE NASTAVI
  • 480
  • 0

NA POPRAVNOM SAMO ĐACI KOJI NISU UČESTOVALI U ONLINE NASTAVI

Ispiti za osnovce i srednjoškolce koji nisu uspješno završili razred su u toku u školama širom Republike Srpske, a na popravni su poslati samo đaci koji uopšte nisu bili onlajn.

Epidemija virusa korona zatvorila je škole u Srpskoj u martu, a nastava se iz učionica preselila na male ekrane i internet platforme. I nastavnici i učenici morali su da se prilagode preko noći na potpuno novi sistem učenja. Neki su se u tome snašli veoma dobro, a bilo je i onih koji uopšte nisu učestvovali u onlajn nastavi. Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Laktaša, Srpca, Prnjavora i Gradiške Radoslava Savanovića, na popravni ispit poslato je svega desetak osnovaca. - Taj broj je daleko manji od onoga kako je bilo ranijih godina. Onlajn nastava je bila nužno zlo u kojem smo se snašli kako smo znali i umjeli.

Premostili smo taj period. Trudili smo se da pomognemo djeci da nauče i da savladaju gradivo, a na popravni su otišla samo djeca koja se uopšte nisu javila i koja nisu učestvovala u nastavi - rekao je Savanović, dodavši da popravni uglavnom polažu iz matematike i stranih jezika. Situacija je ista i u srednjim školama. Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola sa područja prijedorske regije Valentina Sovilj kaže za da su popravni ispiti u toku, te da se realizuju u učionicama u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. - Veoma mali broj učenika polaže popravni ispit. Konkretno iz naše ugostiteljske škole tri đaka su polagala ispit i uglavnom je riječ o učenicima koji se nisu uopšte pojavljivali. Imali smo maturante na popravnom koji su pali iz srpskog jezika, promašili su temu i zato nisu uspješno završili - rekla je Sovilj. Istakla je da su se pojedini učenici mnogo bolje snašli onlajn nego što je to bio slučaj u redovnoj nastavi. - Bilo je djece koja na časovima nisu progovarala, a putem onlajn platformi su bili veoma aktivni i zaista su se dobro snalazili i dobijali veoma visoke ocjene - istakla je Sovilj i dodala da su i nastavnici malo gledali kroz prste. Mali broj đaka je na popravnom ispitu i na području Semberije. - Smatram da su se i učenici i nastavnici dobro snašli i pokazali veliko interesovanje. Situacija nas je sve zatekla i vjerujem da smo dobro prošli kroz sve ovo. Ne bih rekao da je bilo popuštanja kriterijuma, prije da smo se svi zajedno dobro snašli - rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Semberije Duško Đurić.

I predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da su rijetki otišli na popravni ispit. - Nemam tačan broj za cijelu regiju, ali smo slali na popravne samo one s kojima nije uspostavljena baš nikakva saradnja - poručio je Bajić Nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj trebalo bi da počne 1. septembra.

Zeljković Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da se prvih 28 dana školske godine očekuje veliki pritisak u smislu nadzora epidemiološke situacije. Na pitanje da li će nastavno osoblje biti testirano prije početka nastave kazao je da nema osnova za to. - Vaspitači u predškolskim ustanovama testirani su jer je djeci vrtićkog uzrasta teško objasniti kako da poštuju mjere - istakao je Zeljković. Istakao je da će Ministarstvu prosvjete i kulture do kraja sedmice dostaviti materijal kako bi se znalo koje mjere se moraju poštovati.

 

Izvor: Agencije

Komentari