• VIJESTI, SVIJET
  • 08:34
  • 28 / 08 / 2020
USVOJEN PRAVILNIK O IZMJENI UREDBE O ZAPOŠLJAVANJU
  • 498
  • 0

USVOJEN PRAVILNIK O IZMJENI UREDBE O ZAPOŠLJAVANJU

NJemačka Vlada usvojila je 26. avgusta Šesti pravilnik o izmjeni Uredbe o zapošljavanju i cilj je produženje tzv. Programa za zapadni Balkan do 2023. godine, objavljeno je na internet stranici Ministarstva za rad i socijalna pitanja.
U saopštenju se navodi da se time se državljanima Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije omogućava ulazak u NJemačku bez obzira na formalnu kvalifikaciju za zaposlenje.

Uspostavljena je kvota do 25.000 ljudi godišnje.

"Produženje propisa zapadnog Balkana za tri godine dobro je za njemačku ekonomiju. Pojedini sektori, kao što je izgradnja, nastavljaju sa ekonomskim procvatom i neophodni su im radnici", rekao je savezni ministar za rad i socijalna pitanja Hubertus Hejl.

Prema njegovim riječima, trenutni nedostatak obučenih radnika u tim sektorima ne smije biti kočnica rastu.

Mandat programa ograničen je do kraja 2020. godine, a od stupanja na snagu 2016. godine godine, intenzivno se koristi kao način za zakonitu migraciju radne snage.

Rezultati procjene Instituta za tržište rada i profesionalna istraživanja /IAB/ takođe su pozitivni jer pokazuju da je 50 odsto radne snage sa zapadnog Balkana na nivou obučenih radnika.

Nivo kvote zasnovan je na broju radnika koji su zaposleni u NJemačkoj prošle godine kroz program zapadnog Balkana.

Kako bi dobila odobrenje vlasti, Savezna agencija za zapošljavanje mora da provjeri da li na domaćem ili tržištu rada EU ima kvalifikovane radne snage za odgovarajući posao i ti se instrumenti koriste za upravljanje kvotom i zaštitu domaćeg tržišta rada.

NJemački parlament mora da odobri novi propis i iznošenje prijedloga zakazano je je za 9. oktobar 2020. Program bi trebao da stupi na snagu 1. januara 2021. godine nakon odobrenja parlamenta.

 

Izvor: Agencije

Komentari