• VIJESTI, REGION
  • 08:43
  • 28 / 08 / 2020
KOVAČ: ILEGALNO NAORUŽANJE NA KOSMETU OZBILJNA OPASNOST
  • 508
  • 0

KOVAČ: ILEGALNO NAORUŽANJE NA KOSMETU OZBILJNA OPASNOST

Kosovo i Metohija je područje sa velikim brojem ilegalnog oružja koje građani posjeduju, što je ozbiljna opasnost u svakom smislu, izjavio je vojni stručnjak Mitar Kovač, povodom procjene prištinskih medija da se na tom području van kontrole nalazi oko 250.000 komada ilegalnog oružja.
"Što se tiče ilegalnog oružja u posedu građana Kosova i Metohije to je kulminiralo sa razvojem terorističke OVK i tokom protesta i nereda u Albaniji kada je oružje koje je pripadalo albanskoj vojsci masovno završilo na Kosmetu", rekao je Kovač.

On je objasnio da je oružje ciljano i pod okriljem pojedinih obavještajnih službi Zapada prebacivano terorističkoj OVK za djelovanje, a poslije toga i za masovne oružane pobune.

"To naoružanje tada nije nimalo bilo naivno, a riječ je uglavnom o pešadijskom naoružanju - automatskim puškama 7,62, poluautomatskim puškama, mitraljezima, težim mitraljezima 12,7 milimetara. Tu su bila i prenosna sredstva za protivoklopnu bornu i dejstvo po niskoletećim objektima. Unete su i velike količine municije", naveo je Kovač.

Kovač je istakao da je, u saradnji sa albanskom vojskom i pojedinim zemljama Zapada, kroz redovne kanale naoružavane su jedinice OVK i u okviru priprema za agresiju na SR Jugoslaviju.

"Oružje je dolazilo i po ulasku Kfora, da bi posle masovno završilo u privatnom posedu građana i bivših pripadnika OVK", rekao je Kovač.

On je napomenuo da Kosovo i Metohija nije demilitarizovano, kada je to poslije rata učinjeno na ostalom prostoru bivše SFRJ.

"Bojim se da demilitarizacija nije sprovedena jer, ukoliko bi došlo do krize ili oružanih sukoba, neki centri bi mogli da podignu veliki broj stanovnika koji je već pod oružjem. To je ta matrica jednovremenog i rasprostranjenog oružja na celoj teritoriji Kosova i Metohije. A, u svim njihovim planovima potencijalni `agresor`", je Srbija", istakao je Kovač.

 

Izvor: Agencije

Komentari