• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 17:06
  • 05 / 09 / 2020
ZLOČIN U GARAVICAMA NIKAD NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN
  • 379
  • 0

ZLOČIN U GARAVICAMA NIKAD NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN

Ustaški zločin koji se prije 79 godina dogodio u Garavicama kod Bihaća nikada ne smije biti zaboravljen, poručio je danas izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin koji je prisustvovao pomenu žrtvama ustaškog zločina u ovom mjestu.
"Kao srpski narod i kao vjernici Srpske pravoslavne crkve želimo da sa ovog mjesta poručimo da nas i istorija, ali i naša vjera uči da možemo da opraštamo, ali zaboraviti ne smijemo. Svim pokoljenjima poručujemo da se ovakvi zločini nikada ne smiju zaboraviti, kao ni žrtve, bez obzira kojoj naciji i vjeri su pripadale", rekao je Župljanin.

On je naglasio da će i u narednim godinama na ovom svetom mjestu biti služen pomen i tako se od zaborava sačuvati žrtve.

U Spomen-području žrtvama ustaškog zločina u Garavicama kod Bihaća danas je služen parastos za više od 12.000 Srba, žrtava ustaškog zločina počinjenog u ljeto 1941. godine.

Prema britanskim izvorima, u Garavicama je za tri mjeseca ubijeno 14.500 civila, što ovo stratište stavlja na drugo mjesto po broju žrtava u BiH u Drugom svjetskom ratu.

Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji.

Pomen povodom 79 godina od zločina na Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Izvor: Agencije

Komentari