• VIJESTI, REGION
  • 10:13
  • 07 / 09 / 2020
VUČIĆ I HOTI POTVRDILI DA SU EVROPSKE INTEGRACIJE PRIORITET
  • 336
  • 0

VUČIĆ I HOTI POTVRDILI DA SU EVROPSKE INTEGRACIJE PRIORITET

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potvrdili su visokom komesaru EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žosepu Borelju da daju najveći prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu, Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Vućić i Hoti u zajedničkoj izjavi obavezali i da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu sa preuzetim obavezama.

- U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze koje su dvije strane preuzele u vezi sa dijalogom, mogli bi pružiti koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj je uoči sastanka najavio da će biti razgovarano o pitanjima manjinskih zajednica i rješavanju finansijskih potraživanja i imovine.

- Obje teme su vrlo osjetljive i bitne za buduće odnose Srbije i samoprolašenog Kosova i za svakodnevni život građana - poručio je Borelj.

On je u snimljenoj izjavi pred početak treće runde obnovljenog briselskog dijaloga pozdravio zajedničku izjavu u kojoj obje strane potvrđuju da "najviši prioritet pridaju EU integracijama".

- Naravno da se njihove pozicije razlikuju, ali ovdje su da nađu zajedničko tlo i da, kroz rješavanje svih otvorenih pitanja, rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa - istakao je Borelj.

On je naveo da su ekspertski timovi Beograda i Prištine tokom ljeta radili na pitanjima nestalih, raseljenih i ekonomskim odnosima.

 

Izvor: Agencije

Komentari