• VIJESTI, REGION
  • 11:55
  • 07 / 09 / 2020
VIŠE OD 1.000 IZLIJEČENIH DONIRALO KRVNU PLAZMU
  • 406
  • 0

VIŠE OD 1.000 IZLIJEČENIH DONIRALO KRVNU PLAZMU

U Srbiji je više od 1.000 osoba doniralo krvnu plazmu koja se koristi u liječenju oboljelih od virusa korona, izjavila je danas Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.
Antuljeskova je rekla da se broj donatora krvne plazme svakodnevno povećava, te da građani koji su se oporavili od virusa korona krvnu plazmu mogu da daju u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu.

"Uslov za doniranje plazme je da moraju imati najmanje 18, a najviše 60 godina, kao i da im tjelesna masa nije manja od 60 kilograma", rekla je ona za RTS.

U Srbiji se od polovine aprila, kada su zabilježeni prvi izliječeni pacijenti od virusa korona, vodi nacionalna kampanja pod sloganom "Pobedio si kovid 19, doniraj plazmu i spasi nekome život".

Antuljeskova je podsjetila i da se zalihe krvi od početka pandemije kreću od minimuma "do nekog normalnog nivoa", te apelovala da građani dobrovljno daju krv.

"Sa povratkom đaka u škole i završetkom godišnjih odmora, kao i prelaskom u normalan rad mnogih bolnica, biće i povećane potrebe za krvlju", ukazala je Antuljeskova.

Prema njenim riječima, potrebno je da 300 do 350 građana svakodnevno da krv.

"Zaliha krvi za kovid bolnice trenutno ima za dva dana, ali pošto su mnoge operacije zbog pandemije bile na čekanju potrebe će biti veće", dodala je Antuljeskova.

 

Izvor: Agencije

Komentari