• VIJESTI, REGION
  • 11:23
  • 09 / 09 / 2020
KON: POSLEDICE NEPOŠTOVANJA MJERA VODE KA PUNJENJU BOLNICA
  • 470
  • 0

KON: POSLEDICE NEPOŠTOVANJA MJERA VODE KA PUNJENJU BOLNICA

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se građani i dalje opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva i da bez obzira na sve apele i dalje se sasvim ne poštuju mjere.

Kon je naveo da posljedice nepoštovanja mjera na kraju vode ka punjenju bolnica, respiratorima i, nažalost, u smrtne ishode.

- Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mjere, to smo već jednom vidjeli - ističe Kon.

Ističe da je prema izvještajima jasno da ima i kažnjavanja građana, ali da nije važna kazna koliko efikasna kontrola.

Naglašava da je bitno da stigne do svijesti građana koliko je važno poštovanje mjera. 

- Kinezi su nam stvarno izuzetan primer. Oni četiri mjeseca nemaju nijedan smrtni slučaj, a tako mnogoljudna zemlja, a 23 dana nemaju nijedan novi slučaj. Moguće je isključivo ovim mjerama - poručuje Kon.

Porast akutnih respiratornih infecija

Ukazao je da se što se Kovida-19 tiče situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost virusa, ali da je on stalno prisutan.

- Sa druge strane, imamo porast akutnih respiratornih infekcija, koje su skočile prošle nedjelje u odnosu na pretprošlu bilo je 70 odsto više u Beogradu - dodao je Kon.

Zbog toga, kako kaže, Srbiaj ima povećane zahtjeve za pregled u kovid ambulantama, jer ne mogu da se potpuno razlikuju akutne respiratorne infekcije i kovid.

- Kovid jeste malo drugačiji klinički, ali zbog opreznosti zato što ima i vrlo blage forme dobro je to što se oni kontrolišu u kovid ambulantama. Na sreću to uglavnom nisu kovid pacijenti i to se PCR testom utvrđuje - objasnio je Kon.

Ukazao je na činjenicu da je ovaj ponedjeljak bio veći broj registrovanih slučajeva virusa korona u odnosu na prethodni ponedjeljak i to za 15 odsto.

- Porast je u svim uzrastima, ne kao uobičajeno što to bude u školskom uzrastu, već je dominantan uzrast od 30 do 64 godine, što znači da je prenos praktično u populaciji koji radi, u kolektivima - rekao je Kon.

Kon ukazuje da sa dolaskom jeseni Srbija ulazi u respiratornu sezonu, a da je vrijeme gripa u zemlji druga polovina decembra, a maksimum je u februaru i martu.

- Oktobar i novembar su mjeseci kada treba raditi vakcinaciju protiv gripa i kada se treba pripremati za sezonu gripa - dodao je Kon.

Kada će biti otvorene granice za državljane Srbije? 

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zaključno sa 8. septembrom, Srbija je imala 17,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je najmanje u regionu i tri puta manje nego što je prosjek za cijelu Evropu.

Na pitanje zašto onda državljani Srbije ne mogu da putuju u druge zemlje, Kon kaže da će se to promijeniti i da je to birokratski usporeno.

- Imamo situaciju da će dobar dio zemalja samim tim što je palo ispod 25, a i dalje je u opadanju, otvoriti granice, to je sigurno i to se može očekivati - rekao je Kon.

Ne ide iz dana u dan to odlučivanje, već se odlučuje nekoliko puta mjesečno, dodao je Kon.

Povratak studenata u domove – koliki je izazov?

Govoreći o tome da li je povratak studenata na fakultete veći izazov od polaska djece u škole, Kon objašnjava da je to neuporedivo kada se uzmu u obzir brojke.

- Ne može da se uporedi to, kada pogledate broj koliko je djece krenulo u škole oko 65.000 do 70.000, brojnost je neuporedivo veća u školama. Neuporedivo je veći rizik ukupno gledano u školama - rekao je Kon.

Kada je riječ o preduzimanju mjera, za studentske i učeničke domove domove je urađeno veoma mnogo. Pitanje je sada kako će se to sprovoditi, dodao je Kon.

- Studenti sa svojom mladošću svakako nose i veliki broj kontakata i tu treba da se još više prodržavaju tih mjera i od njihove te sposobnosti i upornosti zavisi jako mnogo koliko ćemo imati kod njih slučajeva - kaže Kon.

"Nije nemoguće da se uvede karantin"

Veliki broj građana Srbije nalazi se na ljetovanju u inostranstvu, a Kon kaže da se već više od mjesec dana raspravlja da li treba uvoditi karantin za njih kada se vrate.

- Postoji taj racionalan pristup šta može da se sprovede, a šta ne može. Ono što ne može da se sprovede, onda je teško i uvoditi - rekao je Kon.

Objasnio je da bi neko bio u obaveznoj samoizolaciji on mora da dobije rješenje. Kada bi Srbija imala obavezno testiranje to podrazumijeva da se zapuše laboratorije.

- Nije nemoguće da se uvede i obavezna samoizolacija, ali se jednostavno teško može sprovesti - zaključio je Kon.

 

Izvor: Agencije

Komentari