• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 05:42
  • 11 / 09 / 2020
KAKVA JE ZAŠTITA NA RADU U RS; OD 637 KONTROLA, 243 NEPRAVILNOSTI
  • 364
  • 0

KAKVA JE ZAŠTITA NA RADU U RS; OD 637 KONTROLA, 243 NEPRAVILNOSTI

Republička inspekcija rada je za šest mjeseci 2020. godine u oblasti zaštite na radu izvršila 637 kontrola, od čega su u 243 slučaja utvrđene nepravilnosti.

“U cilju otklanjanja utvrđenih propusta subjektima je izrečeno 190 upravnih mjera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 42 prekršajnih naloga u vrijednosti od 76.900 KM, a nadležnom sudu je podnešeno osam prekršajnih prijava”, rekli su za portal InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Kada je riječ o stanju u oblasti zaštite na radu kontrole su pokazale da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, te na propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu.

“U prvom polugodištu 2020. godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodile su se tri povrede na radu sa smrtnim ishodom (1 u građevinarstvu i 2 u šumarstvu i drvnoj industriji) i 34 teže povreda na radu (1 u elektroprivredi, 8 u građevinarstvu, 13 u šumarstvu i drvnoj industriji i 12 u ostalim djelatnostima). Takođe, u oblasti nadzora tehničke inspekcije dogodila se jedna povreda sa smrtnim ishodom u rudarstvu”, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektoratu RS.

U istom izvještajnom periodu prošle godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se pet povreda sa smrtnim ishodom i 41 teža povreda na radu, te u oblasti nadzora tehničke inspekcije dvije povrede sa smrtnim ishodom u rudarstvu.

“Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu. U kategoriju ostale djelatnosti svrstavaju se oblasti kao što su trgovina, turizam, kultura, prosvjeta, komunalne djelatnosti i drugo, u kojima povrede nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta”, rekli su iz Inspektorata RS.

 

Izvor: InfoBijeljina

Komentari