• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:44
  • 15 / 09 / 2020
PREMINUO MOMČILO KRAJIŠNIK
  • 602
  • 0

PREMINUO MOMČILO KRAJIŠNIK

BANJALUKA - Momčilo Krajišnik (75), prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, preminuo je jutros od posljedica virusa korona.

Ova informacija potvrđena je "Nezavisnim" u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

"Jutros u 6 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, od posljedica infekcije novim korona virusom preminuo gospodin Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske", saopšteno je iz UKC RS.

Podjećamo, Krajišnik je zbog infekcije virusom korona i obostranom upalom pluća 30. avgusta primljen na Kliniku intenzivne medicine UKC-a. 

Krajišnik je završio studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije "Energoinvest". Bio je jedan od pionira Srpske demokratske stranke.

Na izborima 1990. bio je izabran za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. Bio je predsjednik Skupštine SR Bosne i Hercegovine u periodu između 21. decembra 1990. i 7. aprila 1992. godine.

Bio je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i prvi srpski član Predsjedništva dejtonske BiH.

Presudom Haškog tribunala Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Bio je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Vrijeme i mjesto sahrane prvog predsjednika Skupštine RS biće naknadno saopšteni.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari