• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA, REGION
  • 14:31
  • 20 / 09 / 2019
SJEVERNA MAKEDONIJA I BiH ZEMLJE IZ KOJIH POTIČE NAJVIŠE FALSIFIKOVANE ROBE
  • 408
  • 0

SJEVERNA MAKEDONIJA I BiH ZEMLJE IZ KOJIH POTIČE NAJVIŠE FALSIFIKOVANE ROBE

Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina našle su se u zvaničnim statistikama Evropske komisije kao zemlje porijekla falsifikovane robe koja se uvozi na teritoriji Evropske unije, prenosi Slobodna Evropa.

Sjeverna Makedonija je u 2018. godini bila glavni izvor falsifikovanih alkoholnih pića, a BiH je druga najveća zemlja porijekla za falsifikovanu ambalažu.

U izvještaju koju je objavila EK stoji da se u 2018. godini, lažna i potencijalno opasna roba u vrijednosti od gotovo 740 miliona evra zaustavila na carinama EU.

Prema zvaničnim podacima ove institucije, u 2018. godini je zadržano skoro 27 miliona artikala koji su kršili prava intelektualnog vlasništva, a koji su imali uličnu vrijednost od gotovo 740 miliona evra.

Broj presretanja lažne robe koja se uvozi na teritoriji EU je povećan u protekloj godini, zbog velike količine malih paketa u ekspresnom i poštanskom prometu.

Prema zvaničnim podacima EK, Sjeverna Makedonija je bila glavni izvor falsifikovanih alkoholnih pića, jer je iz te zemlje stiglo više od 60 odsto falsifikovanih alkoholnih pića.

 

BiH je prema statistikama EK, druga najveća zemlja porijekla za falsifikovani ambalažni materijal, poslije Kine, sa skoro 78 odsto takve robe.

Turska je bila izvor ostalih pića, parfema i kozmetike, a Kina ostaje i dalje glavna zemlja izvora za robu koja krši prava intelektualne svojine.

Pjer Moskovici, komesar za ekonomska i finansijska pitanja je naglasio kako posao evropskih carinika u otkrivanju krivotvorene robe, postaje dodatno teži kao posljedica rasta malih paketa koji ulaze u EU, putem internet prodaje.

Inače glavne kategorije zadržanih predmeta, uključuju cigarete koje su činile 15 odsto ukupnog broja konfiskovanih predmeta.

Slijedile su igračke za 14 odsto, ambalažni materijal 9 odsto.

Proizvodi za svakodnevnu ličnu upotrebu u kući, kao što su proizvodi za njegu tijela, lijekovi, igračke i električna kućna dobra činili su gotovo 37 odsto ukupnog broja zaplenjenih predmeta.

IZVOR: TANJUG

Komentari