• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 08:21
  • 24 / 09 / 2020
CIK PRIJETI KRIVIČNIM PRIJAVAMA ZBOG OPREME ZA IZBORE
  • 445
  • 0

CIK PRIJETI KRIVIČNIM PRIJAVAMA ZBOG OPREME ZA IZBORE

SARAJEVO, BANJALUKA - Institucije Bosne i Hercegovine, entiteta i većine lokalnih zajednica ignorisale su dopis Centralne izborne komisije (CIK) BiH u vezi sa potrebom nabavke zaštitne opreme potrebne za sprovođenje izbora, zbog čega su iz CIK-a zaprijetili podnošenjem krivičnih prijava i cijelu situaciju doveli do apsurda.

Po tumačenju CIK-a, zaštitnu opremu treba da nabave lokalne zajednice o svom trošku, dok iz lokalnih zajednica poručuju da oni nemaju novca u budžetu.

Hoće li se uopšte nabavljati ova oprema, s obzirom na činjenicu da ni u regionu nije bilo nabavki opreme koju propisuje CIK, poput beskontaktnih toplomjera, skafandera itd., još se, na pragu lokalnih izbora, ne zna. Jedan od problema je i da ističe vrijeme i da, recimo, velike lokalne zajednice moraju da raspišu tender da bi uopšte realizovale ovu nabavku, i to za manje od dva mjeseca, a već sada je jasno da je ovo teško izvodljivo.

"CIK ima narušen i autoritet i kredibilitet. Izmišljanjem naredbi i instrukcija, pa i te za održavanje izbora u uslovima pandemije, narušavaju svoj kredibilitet i kao da su došli iz drugog svijeta pa ne znaju u kakvim okolnostima živimo. Tri člana CIK-a nemaju nikakvog iskustva u provođenju izbora i to je fakt", rekla je za "Nezavisne" Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Inače, na posljednjoj sjednici CIK-a bilo je riječi o tome da institucije BiH, entiteta i ogromna većina lokalnih zajednica ignorišu dopis koji su im uputili, a u kojem ih obavještavaju da su u obavezi da nabave zaštitnu opremu za dan izbora kako bi se spriječilo širenje virusa. Na dopis CIK-a koji je poslat svim institucijama i lokalnim zajednicama u BiH, odgovor je stigao sa samo 19 adresa, a u njima se uglavnom navodi da opštine nemaju novac za nabavku zaštitne opreme, jer ga nisu planirale budžetima. Ipak, pet opština je odgovorilo da će nabaviti zaštitnu opremu.

"Mislim da je sazrelo vrijeme da u nekom nacrtu stvorimo neki osnov za podnošenje krivičnih prijava za one koji ne budu poduzeli mjere iz njihove nadležnosti za zaštitu zdravlja i života ljudi na izborni dan", rekao je Suad Arnautović, član CIK-a.

 

Izvor: Nezavisne

 

 

Komentari