• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 13:59
  • 01 / 10 / 2020
IZBORNA KAMPANJA POČINJE 16. OKTOBRA, POŠTOVATI ODREDBE ZAKONA
  • 598
  • 0

IZBORNA KAMPANJA POČINJE 16. OKTOBRA, POŠTOVATI ODREDBE ZAKONA

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ saopštila je da će izborna kampanja za lokalne izbore u BiH zvanično početi 16. oktobra i trajati 30 dana, uz podsjećanje na obavezu poštivanja odrebi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja lokalnih izbora 15. novembra.

Iz RAK-a preciziraju da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH. U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 16. oktobra.

Pružaoci audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su dostaviti RAK-u raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje. Izborna ćutnja počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje, odnosno izborne programe, u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama. U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se osigurati tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

 

Izvor: Agencije 

Komentari