• VIJESTI, KULTURA
  • 06:02
  • 14 / 10 / 2020
MILENA DRAVIĆ - VOLJENA FILMSKA I POZORIŠNA DIVA
  • 1536
  • 0

MILENA DRAVIĆ - VOLJENA FILMSKA I POZORIŠNA DIVA

Srpska glumica Milena Dravić, koja je igrala u više od 100 filmskih ostvarenja i ostvarila niz pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane, umrla je na današnji dan 2018. godine.

Najpoznatije filmske uloge, Milena Dravić, jedna od najpopularnijih glumica bivše Јugoslavije, ostvarila je u filmovima: "Kozara", "Prekobrojna", "Јutro", "Hasanaginica", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme" i "Poseban tretman".

Glumila je zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima i zvijezdama kao što su Ričard Barton i Bred Pit.

U filmovima bila je junakinja ratnih epopeja, buntovnica crnog talasa, izuzetna u komedijama i tragedijama.

Osim filma i televizije, Milena Dravić igrala je i u pozorištu, gdje je ostvarila sedamdesetak uloga.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem vodila je od 1972. do 1974. godine šou-program "Obraz uz obraz" - jednu od najpopularnijih zabavnih emisija bivše Јugoslavije.

Dravićeva je dobitnica velikog broja domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Neke od njih su: nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam "Pulskih arena", tri statuete "Ćuran" na "Danima komedije" u Јagodini, te Gran-pri "Tatjana Lukjanova".

Za izuzetan doprinos dramskoj umjetnosti, Milena je nagrađena najprestižnijim srpskim priznanjima, kao što su: Dobričin prsten, "Velika Žanka", nagrada "Pavle Vuisić", statueta "Јoakim Vujić", "Zlatni ćuran" i Nušićeva nagrada.

 

Izvor: Agencije

Komentari