• VIJESTI, REGION
  • 06:14
  • 22 / 10 / 2020
KON: BROJ NOVOZARAŽENIH UZNEMIRUJUĆI, PCR TEST ZA ULAZAK U SRBIJU
  • 568
  • 0

KON: BROJ NOVOZARAŽENIH UZNEMIRUJUĆI, PCR TEST ZA ULAZAK U SRBIJU

 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je sutrašnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mjere u borbi sa korona virusom, navodeći da je izvjesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

 

Sutra u devet časova održaće se vanredna sjednica Kriznog štaba za borbi protiv korona virusa, a Kon za Dnevnik TV Pink kaže da je glavni povod povećanje broja novozaraženih.

"Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove", rekao je on.

Ističe da, ako se uspjelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale.

Naglasio je da je važno da se svi uključe u brobu protiv novog korona virusa i poštuju mjere i preporuke.

"Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji", rekao je dr Kon.

Uvodenje obaveznih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvjesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

"To već postoji kao mera samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštirmo nadzor i kontrolu na granicama", istakao je Kon.

Upitan o eventulanim radikalnijim merama za Beograd , gdje je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

"Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gde se cini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno", kaže Kon.

Navodi da je stanje u bolnicama za sada stabilno, ali da je važno i da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice i da se ne desi da ponovo prelaze u kovid sistem, jer to može da ima neželjene posljedice.

 

Izvor: Nezavisne

Komentari