• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BIJELJINA
  • 12:10
  • 23 / 10 / 2020
SERIJAL IZBORI: Zavirite u prodavnicu magle
  • 788
  • 0

SERIJAL IZBORI: Zavirite u prodavnicu magle

Da li ste znali da postoje dva tipa magle? Niste. Probaću da objasnim. Osnovna razlika je u izvoru magle,odnosno daje odgovor na pitanje, ko prodaje maglu?

1.Profesionalni prodavači magle i 2.Lažni prodavači magle.

Bez obzira što je magla po definiciji gusta kondenzovana vodena para koja se javlja tokom cijele godine, prodavači najbolje rezultate postižu u  periodu oktobar-novembra i to traje 4 sedmice ali svake druge godine. Za cirka 23 mjeseca prodavači se osposobljavaju i stiču različite vještine da što spremnije dočekaju period kada pred sirotog kupca iznose kompletan asortiman proizvoda. Zaista, ništa tako ne ide dobro u pomenutom vremenskom intervalu kao prodaja magle. Uzalud upozorenja stručnjaka da je magla opasna za pacijente sa disajnim problemima (od kojih pati cirka 90% stanovništa), Srbi su narod koji voli maglu. Naime,magla je jedini proizvod čijom kupovinom možemo da zaradimo. Uobičajena cijena magle u periodu 15.oktobar-15.novembar iznosi u rasponu od 50 km-100.km. A ne zaboravimo, kupovinom magle sebi obezbjeđujete srećniju budućnost.Plus  , dobijete 100 maraka.

Pošto je magla po prirodi gusta kondenzova masa i ima sposobnosti da prekrije skoro cijelo tijelo, nema bojazni da neće prekriti obraz. Uostalom šta će nam obraz, kad se u novčaniku šepuri 100 maraka. Ej,100 maraka! Pa to je skoro dnevnica jednog građevinskog radnika na zapadu.Doduše,  razlika je što bauštelci u Evropskoj uniji svaki radni dan uberu pomenutu apanažu,a naši kupci magle svake druge godina. Istina treba uzeti u obzir da bauštelac rizikuje zdravlje, može pasti sa skele,može biti da ga ne daj Bože udari kran ili u najboljem slučaju pogodi cigla. A ovdje je rizik jedino gubljenje obraza.Iskreno,to se može podnijeti. Jer u ponedjeljak ujutro kada se pogledamo u ogledalo,obraz je i dalje sastavni dio glave. Na njemu se ne primjete nikakve promjene.

Konačno dolazimo do podjele magle, odnosno kako prepoznati profesionalne u odnosu na lažne prodavače magle. Prvo, profesionalni prodavači magle su dugogodišnji terenski radnici. Nešto nalik odavno izumrloj profesiji trgovačkog putnika. To su etablirani i davno dokazani profesionalci na polju prodaje. Šta obećaju,obično ispune. U narodu poznati kao“ima jedan čovjek“. Trebaće Vam veza da stupite u kontakt sa njima. Ako ne uspijete prvih 27 dana,potražite ih 28. dan ispred izbornog mjesta (pardon prodavnice). Tu ćete dobiti 100 maraka. Ako rizikujete i sačekate da se približi kraj radnog vremena prodavnice, možda i svih 200 km. Iskreno savjetujem da ne rizikujete jer 100 maraka je 100 maraka.

Kako prepoznati lažnog prodavača magle? Priča se da nude svakakve magle a na kraju ostanemo bez 100 maraka. Priča se da prodaju sve vrste magluštine. Traže da pazarite maglu,ali sa odloženim plaćanjem. Obično obećavaju i više od 100 maraka. Nude posao za sve nezaposlene članove porodice, vrtić za djecu, bonove za hranu, pomoć pri kupovini golfa dvojke, besplatno korištenje toaleta itd. Slatkorječivi su i vrlo napadni. Slični sektašima. Vukovi u jagnjećoj koži. Pa kako ih onda prepoznati?

Iskreno ne znam. Tu ni maglenke ne pomažu.

Direktor RTV Slobomir

Mladen Stojanović

Komentari