• VIJESTI, REGION
  • 09:01
  • 27 / 10 / 2020
PRIJETI EKSPONENCIJALNI RAST BROJA ZARAŽENIH - MOGUĆE NOVE MJERE
  • 645
  • 0

PRIJETI EKSPONENCIJALNI RAST BROJA ZARAŽENIH - MOGUĆE NOVE MJERE

Srbiji prijeti eksponencijalni rast broja zaraženih virusom korona i mora se učiniti sve da ne dođe do toga, zbog čega će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dvije nove mjere, rekao je član ovog štaba imunolog Srđa Јanković.

- To su obavezno pi-si-ar /PCR/ testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mjera koje se ne sprovode neće ništa pomoći - rekao je Јanković.

On je istakao da zabrinjava svaki porast brojki zaraženih, preminulih i pacijenata na respiratoru.

- Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti rast broja zaraženih. Prije nego što govorimo o pooštravanju, mjere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbjegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine - naveo je Јanković.

Prema njegovim riječima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu i može da traje i sedmicama.

- Cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom - rekao je Јanković, koji radi kao imunolog beogradske Dječje klinike u Tiršovoj.

Јanković je ukazao da treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, ali da to zavisi od poštovanja epidemioloških mjera.

- Koliko će trajati zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mjera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, kako ne bismo doživjeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti - rekao je Јanković 

Direktor beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović Batut" Verica Јovanović naglasila je da će Krizni štab i nadalje predlagati najurgentnije mjere u skladu sa epidemijskom situacijom, te da treba nastojati da ne dođe do kontakata među ljudima s ciljem prevencije prenošenja virusa.

- Imamo priliku da vidimo u regionu primjere naglog skoka broja zaraženih, porasta smrtnosti. To upozorava da je i dalje ključna misija cijelog društva da se održava prevencija i da se presjekom komunikacije presječe prenos virusa - istakla je Јovanovićeva 

Ona je napomenula da ovaj virus opstaje samo u humanoj populaciji i ako se ne primjenjuju mjere, neće se moći da se zaustavi.

Prema njenim riječima, iz dana u dan se sve više među mladima i među radnoaktivnim stanovnicima prihvataju maske, mjere u školama daju dobre rezultate, tako da za sada nije planirano zatvaranje škola.

- Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mjere će biti primjenjene - dodala je Јovanovićeva.

 

Izvor: Agencije

Komentari