• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 06:12
  • 24 / 09 / 2019
„LEGALIZOVATI KANABIS ZA POMOĆ OBOLJELIMA“
  • 438
  • 0

„LEGALIZOVATI KANABIS ZA POMOĆ OBOLJELIMA“

Zbog blokade vlasti na nivou Bosne i Hercegovine trpe i pacijenti koji još uvijek ne mogu legalno da koriste kanabis koji im pomaže u liječenju, jer je ova inicijativa zapela negdje u realizaciji.

 

Predstavnik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

On je rekao da danas u BiH više od 10.000 građana koristi kanabis u svrhe liječenja, a da naša država po tom pitanju ne radi ništa iako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizuje u navedene svrhe.

– U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, svjesni da im država neće pomoći – izjavio je Magazinović.

Da je ovo dobra ideja saglasni su i ljekari iz Republike Srpske. Načelnica Klinike za onkologiju u UKC RS, Zdenka Gojković, kaže da joj je drago što se o tome ponovo priča, jer je ovaj prijedlog prije dvije, tri godine ušao u proceduru.

 Sada treba da se mijenja zakon i status te supstance. Međutim, vidite da nema formirane vlasti na nivou BiH i da zbog toga čeka i ovo – rekla je ona, te dodala da će i ona opet da pokrene to pitanje.

 

Objašnjava da su neophodne zakonske izmene, ili bi se čak išlo sa potpuno novim zakonom.

– Drago mi je da se o tome priča, jer to jednostavno upotrebljava većina naših pacijenata. U okolnim zemljama, poput Slovenije i Hrvatske, ovo pitanje je već riješeno – rekla je ona, te naglasila da se zalaže da upotrebu kanabisa samo za medicinske svrhe, i to za tačno određene indikacije.

Jokić: Nije komplikovano

Advokat Aleksandar Jokić objašnjava da nije potrebna izmjena postojećih propisa, jer ne govorimo o dekriminalizaciji proizvodnje, prometa i korištenja marihuane.

– Riječ je o tome da se određenim licima zbog određenih svojstava dozvoljava korištenje, a da se paralelno omogućava drugim licima uz posebne dozvole i kontrole proizvodnja, obrada i promet. Da bi se ovo postiglo potrebno je da se donese poseban zakon (recimo da se zove Zakon o uzgoju, obradi, prometu i konzumaciji marihuane u medicinske svrhe) koji bi sve ove mnogobrojne pojmove definisao – rekao je on.

Dodaje da se nada se da šanse postoje, jer više niko ne misli da je to štetno po društvo u cjelini, a mnogim ljudima bi pomoglo.

IZVOR-SRPSKAINFO

 

Komentari