• VIJESTI, REGION, KULTURA
  • 13:09
  • 13 / 08 / 2019
PREMINUO GORDAN MIHIĆ
  • 894
  • 0

PREMINUO GORDAN MIHIĆ

Scenarista, dramski pisac i reditelj Gordan Mihić preminuo je u 82. godini.

Vest o Mihićevoj smrti potvrdila je njegova ćerka Ivana Mihić na „Tviteru“.

„Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju, 11. avgusta, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac Gordan Mihić“, navela je Mihićeva.

Ona je dodala da je Mihić sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Gordan Mihić potiče iz sela Poplat u opštini Berkovići.

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio je nagrade za scenario filmova „Osvajanje slobode“, „Balkan ekspres“ i „Crna mačka beli mačor“ i „Srećna nova ‘49“, za koji je osvojio i Zlatnu arenu u Puli.

Dobitnik je i Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu.

Mihić je napisao i brojne sjajne knjige, po kojima će biti zapamćen, a neke od njih su romani „Pas koji je voleo vozove“ i „Kupi mi Eliota“, „Srećna Nova 1949“, te drama „Siroti mali hrčki“.

Pisao je scenarija i za filmove i serije: „Ranjena zemlja“, „Ona voli `Zvezdu`“, „Tuđa Amerika“, „Varljivo leto“, „Kamiondžije“, „Dom za vešanje“, „Balkan ekspres“, „Došlo doba da se ljubav proba“, „Jaguarov skok“, „Sivi dom“, „I Bog stvori kafansku pevačicu“, „Bubašinter“, „Kad budem mrtav i beo“, „Zaboravljeni“, „Početni udarac“, „Tango argentino“, „Dnevnik uvreda“, „Otvorena vrata“.

Bio je suprug glumice Vere Čukić i otac Ivane Mihić.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari