• VIJESTI, REGION
  • 09:45
  • 06 / 11 / 2020
SUD POZVAO TAČIJEVE ŽRTVE DA SE PRIJAVE
  • 615
  • 0

SUD POZVAO TAČIJEVE ŽRTVE DA SE PRIJAVE

Specijalizovana vijeća Kosova, poznata i kao sud za zločine OVK, pozvala su žrtve zločina za koje su optuženi Hašim Tači, Kadri Veselj, Redžep Seljimi i Јakup Krasnići da se prijave da učestvuju u sudskom postupku.

Žrtve mogu da učestvuju u postupku ukoliko pokažu da su pretrpjele štetu, uključujući fizičku, duševnu ili materijalnu štetu, kao direktan rezultat krivičnih djela iz potvrđene optužnice, navodi se u saopštenju suda.

Ukazano je da će žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova obrazovati jednu ili više grupa.

Svaka od ovih grupa će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava.

Zastupnik žrtava postupa pred nadležnim panelom, a tokom postupka redovno obavještava žrtve o odvijanju postupka.

On će tražiti da čuje stavove žrtava, saslušati njihove probleme i iznijeti ih pred nadležne sudije, navodi se u saopštenju.

Žrtve koje učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, uključujući pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve, kao i da dobiju naknadu štete.

Ovim povodom predsjednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova poručila je da je neophofno da se čuje glas žrtava radi ostvarivanja pravde.

- Posredstvom svog zastupnika, žrtve koje učestvuju u postupku mogu da ostvare prava koja su im data prema našim mjerodavnim propisima i da se postaraju da se njihov glas čuje pred nadležnim sudijama - rekla je Trendafilova.

- Učešće žrtava u postupku je ključna odlika naše ustanove. Po sprovođenju aktivne kampanje u okviru programa za komunikaciju i približavanje javnosti u raznim sredinama na Kosovu i u Srbiji sa ciljem da se javnost informiše o pravima žrtava pred Specijalizovanim većima, mi sada ulazimo u sledeću fazu postupka. Služba za učešće žrtava je spremna da na svaki način pomogne u procesu prijavljivanja žrtava - rekla je sekretar Fidelma Donlon.

Govoreći o važnosti učešća žrtava specijalizovani tužilac Džek Smit je rekao je da su krivična djela za koja se optuženi terete optužnicom teška dela te da se ne smije izgubiti iz vida patnja žrtava.

- Učešće u postupku može žrtvama uliti snagu i obezbijediti da se čuje njihov glas - naveo je Smit.

 

Izvor: Agencije

Komentari