• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:08
  • 24 / 11 / 2020
POČINJE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA
  • 497
  • 0

POČINJE VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

U Republici Srpskoj danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Institut nabavio 20.000 doza vakcina za besplatnu vakcinaciju, te 5.000 komercijalnih vakcina, koja košta 26 KM.

On je istakao da danas počinje i vakcinacija po komercijalnom principu - za sve građane koji žele da se vakcinišu protiv gripa a nemaju pravo na besplatnu vakcinu.

Zeljković je naglasio da je riječ o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa gripa, te da je to jedna od vakcina koje se koriste u cijelom svijetu.

On je pozvao građane da prilikom vakcinacije posebno vode računa o epidemiološkoj situaciji, da budu strpljivi i da prilikom čekanja u redovima vode računa o svim preporučenim mjerama, posebno da nose maske i drže distancu.

Epidemiolog Јela Aćimović istakla je da pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenima intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.

- Svi oni se vakcinišu u nadležnim domovima zdravlja. Kada je riječ o komercijalnoj vakcinaciji, ona se obavlja u Institutu za javno zdravstvo, od 8.00 do 16.00 časova, na više punktova - rekla je Aćimovićeva.

Ona je navela da svi građani koji žele da se vakcinišu prvo treba da pozovu besplatni broj 0800-50-555 da zakažu termin, kako se ne bi stvarale gužve.

 

Izvor: Agencije

Komentari