• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:12
  • 25 / 09 / 2019
JEDNOŠALTERSKO I ELEKTRONSKO IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA
  • 324
  • 0

JEDNOŠALTERSKO I ELEKTRONSKO IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA

Najznačajnije izmjene u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju odnose se na stvaranje zakonskog osnova za uvođenje jednošalterskog i elektronskog sistema izdavanja građevinskih dozvola, navodi se u obrazloženju ovog akta.
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, rekla da se izmjenama ovog akta otklanja mnoštvo pravnih i administrativnih prepreka, a uspostavlja jednostavan i efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, sa minimalnim brojem formalnosti i koraka u postupku i jeftinijim troškovima postupka, čime se povećava konkurentnost tržišta.

Ovim izmjenama će se, navodi Golićeva, u potpunosti eliminisati potreba da podnosioci zahtjeva dolaze u institucije, što će znatno skratiti vrijeme potrebno za dobijanje dozvole za gradnju, ali i omogućiti znatne finansijske uštede, kako za investitore tako i za nadležne institucije.

Jedna od izmjena u zakonu je i smanjenje broja dokaza koje je investitor do sada bio dužan dostaviti uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, odnosno saglasnosti javnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlaštenja na glavni projekat koje se daju na osnovu posebnih zakona.

Prijedlogom ovog zakona dodatno se unapređuje oblast prostornog uređenja i građenja objekata, a izvršene su korekcije odredbi koje se odnose na postupak donošenja dokumenata prostornog uređenja kako bi se skratile procedure i jasnije definisao sam postupak.

"Navedenom izmjenom ni na koji način nije smanjeno ili ugroženo učešće javnosti i zainteresovanih lica, ni kvalitet planskih rješenja, već se samo postiže efikasniji i racionalniji postupak izrade i skraćuju se ukupni rokovi donošenja planova", navodi se u prijedlogu ovog akta.

Izmjenama ovog zakona stvara se pravni osnov za donošenje strategije energetske obnove zgrada u Republici Srpskoj koju će, u skladu sa propisanim nadležnostima razmatrati i usvajati nadležni organi Srpske.

Tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o ovom prijedlogu zakona, poslanik PDP-a Milenko Vićanović je rekao da će jednoštalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola pojednostaviti taj postupak.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da jednošalterski sistem, nažalost, neće zaživjeti zbog neurednih vlasničkih odnosa. 

IZVOR: AGENCIJE

Komentari