• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 09:14
  • 04 / 12 / 2020
SMANJENJE STOPE PDV-A NAJKONKRETNIJA POMOĆ UGOSTITELJSTVU I TURIZMU
  • 445
  • 0

SMANJENJE STOPE PDV-A NAJKONKRETNIJA POMOĆ UGOSTITELJSTVU I TURIZMU

Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma tvrde da bi smanjenje stope PDV-a za ove oblasti bilo najkonkretnija mjera pomoći, jer su prihodi drastično smanjeni.

Koliko su ugostiteljstvo i turizam potonuli, možda najbolje govore podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji kažu da su preduzete mjere zbog pojave virusa korona, prije svega ograničavanje i potpune zabrane rade privrednih subjekata, direktno uticale na smanjenje privredne aktivnosti. "Ove mjere su posebno pogodile djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane i pića, čija je aktivnost tokom drugog kvartala potpuno obustavljena. Ukupno prijavljeni promet u devet mjeseci 2020. godine iznosio je 382 miliona KM, što je za 228 miliona KM, ili 37,44 odsto, manje u odnosu na devet mjeseci 2019. godine, kada su hotelijeri i ugostitelji prijavili promet u iznosu od 610 miliona KM", rekli su nam u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Treba naglasiti da se ovaj pad prihoda odnosi samo na ugostitelje i hotelijere koji su u sistemu PDV-a i koji imaju godišnji promet veći od 50.000 KM, dok je prema tvrdnjama samih ugostitelja pad daleko veći, jer veliki broj malih ugostiteljskih objekata, a kojih je najviše, i nije u sistemu PDV-a. Ukupno u sistemu PDV-a iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva nalazi se svega 2.879 obveznika. "Tokom prva tri kvartala 2020. godine registrovano je 145 PDV obveznika iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva, dok je u istom periodu prethodne godine registrovano 313 obveznika, što predstavlja smanjenje od 53,67 odsto", naveli su iz UIO, dodajući da je primjetno da je u oblasti pružanja usluga smještaja došlo do većeg pada prihoda, i to 54,49 odsto, dok je u oblasti pripreme i posluživanja hrane i pića promet pao za 26,64 odsto. Inače, ukoliko bi kojim slučajem, a što je malo vjerovatno, i prošla inicijativa o smanjenju stope PDV-a sa 17 na pet odsto na sve usluge pružene u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju, biće potrebno najmanje šest mjeseci da se ona počne primjenjivati. "Neophodno je minimalno šest mjeseci da se s jedne strane UIO i s druge strane svi poreski obveznici prilagode i spremno krenu u primjenu nove stope.

Prije svega mislim da se moraju mijenjati softveri i informatička rješenja koja prate sistem PDV-a u UIO, ali i softveri kod poreskih obveznika koji prate njihov rad. Neophodno je takođe da se izvrši kvalitetna obuka svih učesnika u primjeni Zakona o PDV-u", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO. Pored ovih šest mjeseci, nije kratak ni put do izmjena samog Zakona o PDV-u koje su predložili poslanici PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a koji su zatražili da Savjet ministara BiH u roku od 30 dana izmijeni sam Zakon o PDV-u.

Ukoliko bi prošla njihova inicijativa, neophodno je da se o izmjenama Zakona o PDV-u odnosno smanjenju stope PDV-a sa 17 na pet odsto izjasni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon čega bi Savjet ministara BiH predložio parlamentu BiH te izmjene, a koje onda treba da prođu i Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH, što takođe može trajati mjesecima.

Zakon o PDV-u usvojen je još 2005, a počeo se primjenjivati 1. januara 2006. godine.

Izvor: Nezavisne

Komentari