• VIJESTI, SVIJET
  • 06:19
  • 25 / 09 / 2019
POZIV SVJETSKIM LIDERIMA NA "DECENIJU AKCIJE"
  • 467
  • 0

POZIV SVJETSKIM LIDERIMA NA "DECENIJU AKCIJE"

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je svjetske lidere na "deceniju akcije", izjavivši da su zamah ispunjenja ciljeva okončanja siromaštva, nejednakosti i drugih globalnih nedaća omele klimatske promjene, sukobi i nasilje.
On je tokom prvog osvrta na globalne ciljeve na visokom novou, koji su usvojeni 2015. godine, naglasio da je za uspjeh održivog razvoja potrebno finansiranje, investiranje u zdravlje i obrazovanje, kao i širi pristup tehnologiji.

"Da budemo jasni: daleko smo od mjesta gdje bismo trebali da budemo. Skrenuli smo s puta. Smrtonosni sukovi, klimatska kriza, rodno nasilje i trajne nejednakosti podrivaju napore za ostvarenje ciljeva", rekao je Guteres.

Guteres je na sjednici Generalne skupštine UN u NJujorku istakao da prepreku sprovođenju ranije zacrtanih ciljeva predstavljaju nejednaki rast, rastući nivo dugovanja i pojačane tenzije u globalnoj trgovini.

Međutim, Guteres kaže da je ostvaren napredak u pojedinim područjima, kao što su pristup energiji, pristijnom radu i borbi protiv ekstremnog siromaštva i mortaliteta djece.

On je naglasio da se nije popravila situacija kada se radi o nezaposlenosti mladih, a da su globalna glad i nejednakost polova u porastu.

Guteres je rekao i to da je potrebno da se zemlje usredsrede na rješenja koja će imati najveći uticaj.

Generalni sekretar UN dodao je da su godišnji troškovi sprovođenja zacrtanih globalnih ciljeva tri milijarde dolara. 

IZVOR: AGENCIJE

Komentari