• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 09:54
  • 08 / 12 / 2020
''ZAKLJUČAVANJE'' U SRBIJI MOGLO BI POGORŠATI EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU U SRPSKOJ
  • 207
  • 0

''ZAKLJUČAVANJE'' U SRBIJI MOGLO BI POGORŠATI EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU U SRPSKOJ

Nove mjere koje su na snazi u Srbiji i “zaključavanje” moglo bi rasplamsati epidemiju virusa korona u lokalnim zajednicama u Srpskoj koje se nalaze uz Drinu jer je proteklog vikenda zabilježen veliki broj posjetilaca iz susjedne zemlje.

S obzirom na to da u Srbiji ugostiteljski objekti i prodavnice ne rade tokom vikenda veliki broj građana Malog Zvornika i Loznice pohrlio je s druge strane Drine pa su u Zvorniku zabilježene veće gužve. A da takva situacija pogoduje širenju virusa i pogoršanju epidemiološke slike potvrđuje i direktor zvorničke bolnice Ivan Popović koji je istakao da je od kolega iz lokalnog Doma zdravlja dobio informaciju da ta zdravstvena ustanova od juče ima neslavan rekord od oko 160 pregledanih pacijenata u respiratornoj ambulanti. - Vjerujem da je pogoršanju situacije dobrim dijelom doprinijelo "zaključavanje" u Srbiji. Mi smo uz granicu, velike su gužve vikendom jer tamo ne rade ugostiteljski objekti i mnogi državljani Srbije dolaze u Zvornik - rekao je Popović.

Kada je u pitanju stanje u "kovid" odjeljenju bolnice, Popović kaže da trenutno imaju 40 pacijenata, od čega 28 pozitivnih na virus korona, dok ostali čekaju rezultate testa. - Četiri pacijenta su na respiratoru. Sve je više pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i ono što posebno zabrinjava jeste sve veći broj mlađih pacijenata kojima je potrebna terapija kiseonikom - naglašava Popović.

Stanje je teško i u bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" gdje je čak trećina pacijenata od 110 hospitalizovanih životno ugrožena, dok je na respiratoru 15 oboljelih. - Veliki broj hospitalizovanih zahtijeva kiseoničku terapiju. Epidemiološka situacija je i dalje teška i nesigurna - naveli su u bijeljinskoj i uputili apel građanima da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera zaštite.

Prema jučerašnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS za 24 časa virus korona potvrđen je kod još 85 osoba, od 392 testiranih. Prema mjestu prebivališta, 42 lica su iz Banjaluke, 17 iz Zvornika, po pet iz Bijeljine i Gradiške, tri iz Bratunca, po dva iz Kotor Varoša i Šekovića i po jedno iz Broda, Vlasenice, Kneževa, Laktaša, Milića, Osmaka, Prnjavora, Srebrenice i Čelinca. Institutu je prijavljeno i 16 smrtnih slučajeva. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u tom entitetu registrovano je 39 smrtnih slučajeva, a zaraza je potvrđena kod još 351 osobe od ukupno 1.311 testiranih.

Izvor: Agencije

Komentari