• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA, SVIJET
  • 11:30
  • 10 / 12 / 2020
MERKELOVA ZATRAŽILA OŠTRIJE MJERE A ONE SE ODNOSE I NA GRAĐANE BiH
  • 622
  • 0

MERKELOVA ZATRAŽILA OŠTRIJE MJERE A ONE SE ODNOSE I NA GRAĐANE BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel, Akademija nauka Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u posljednja dva dana za uvođenje još strožijih mjera za suzbijanje širenja zaraze korona virusom s obzirom na to da "light lockdown" nije dao željene rezultate

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, poslanik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

- Moramo ući u čvrsti lockdown što prije kako bi imao djelovanje do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni - rekao je Lauterbach.

Njemačka razmišlja o tvrdom lockdownu iako joj je u posljednjih sedam dana incidencija 149,1 zaraženih na 100.000 stanovnika. U Njemačkoj su zabrinuti, jer je i takva incidencija viša nego prije nekoliko sedmica, kad je proglašen blaži lockdown, a posebno zbog toga što je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Angela Merkel danas je u Bundestagu zatražila pooštrenje mjera zatvaranja u periodu između Božića i Nove godine, ali i drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom za vrijeme Božića. To znači da, ako se odluka donese, i mnogi iz Bosne i Hercegovine neće moći praznike provesti sa svojima u rodnoj zemlji.

- Hoćemo li se nekada, sa pogledom na ovaj izazov vijeka, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana - zapitala se kancelarka.

Ona je ponovo kritikovala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuvano vino.

- Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa - rekla je Angela Merkel.

 

Izvor: Agencije

 

Komentari