• VIJESTI, REGION
  • 06:24
  • 14 / 12 / 2020
SRBIJA PRIPREMA NOVE MJERE
  • 435
  • 0

SRBIJA PRIPREMA NOVE MJERE

Produženja postojećih mjera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja, rekao je dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba

Srbije.

Svakako će biti produženja ovih mjera i eventualnog dodavanja. Razriješeno je to pitanje. Biće potrebne nove mjere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno - rekao je on. Prema riječima dr Kona, jedna od mjera o kojima se razmišlja je i zabrana kretanja. - Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva.

Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire - rekao je dr Kon.

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života. - Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, spašeno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proljeća, bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mjera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mjera - kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mjere poštuju. - Medicinski dio Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako ne može onda država treba da razriješi taj problem i uvede mjere koji to rješavaju - rekao je.

 

Izvor: Agencije

Komentari