• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:31
  • 16 / 12 / 2020
POLJOPRIVREDNICI TRAŽE SMJENU MINISTRA STAŠE KOŠARCA
  • 410
  • 0

POLJOPRIVREDNICI TRAŽE SMJENU MINISTRA STAŠE KOŠARCA

Poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske i Federacije BiH traže smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca. Nezadovoljni su zbog odgađanja zaštitnih mjera za domaće proizvođače tovnih junadi i svinja. 

Ili pod hitno uvesti zaštitne mjere ili ostavka ministra Košarca, poručili su poljoprivrednici. 

“Tražimo ostavku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Košarca ili da do petka donese konkretne mjere za zaštitu domaće proizvodnje. Ako to ne donese do petka, mi već danas njegovu ostavku bez obzira na sve. Čovjek se, očigledno, nije snašao, a mi nismo osjetili ništa”, kaže Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

“Čovjek samo muti, nešto petlja. Hrpa nekih sastanaka, a ništa se nije desilo. Situacija je sve gora”, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Jedan od prijedloga udruženja je uvođenje prelevmana od dvije marke po kilogramu i 10 odsto carine u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.  Seljak pod pritiskom uvoza ne može da opstane. Proizvodnja je skupa, a otkupne cijene katastrofalno niske. 

“Niko ne kupuje, ljudi dovoze, mrznu se. Žalosna slika. Nemamo više kud”, kaže Bakajlić. 

Zbog nerentabilnosti sve više gase se farme, prazne štale. Udruženja poljoprivrednika najavili su sastanak za petak u Odžaku, kada će, u slučaju da ne budu donesene zaštitne mjere, donijeti odluku o izlasku na proteste.  

 

Komentari