• VIJESTI, REGION
  • 11:19
  • 16 / 12 / 2020
ŠOK U HRVATSKOJ; DANAS PREMINULO 92 LJUDI
  • 409
  • 0

ŠOK U HRVATSKOJ; DANAS PREMINULO 92 LJUDI

U Hrvatskoj je do poslednjeg preseka zabeleženo 3.327 novozaraženih koronavirusom. Međutim, šokantan je broj preminulih - 92.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović već je najavio za u ponedeljak nove mere. "Ove nedelje ćemo precizirati neke stvari kako bismo nekoliko dana pre nego što istekne odluka, koja ističe 21, mogli da najavio koji će biti okvir", rekao je Božinović.

Ministar zdravlja Vili Beroš očekuje da će broj umrlih početi da pada tek za tri sedmice.

Beroš je na konferenciji za novinare rekao da je u kovid bolici Dubrava smrtnost na respiratoru 68 posto, od kojih je 65 imalo tri ili više hroničnih bolesti.

"Stopa smrtnosti bez komorbiditeta, na respiratoru je 16 posto", dodao je Beroš.

Poredeći broj preminulih sa prošlom sedmicom i poslednja tri dana ove, direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da je manja. "Današnja brojka novoobolelih je u odnosu na pre sedam dana manja. Ako gledamo trodnevni prosek, i tu se vidi pad", rekao je Capak i dodao da četiri države EU imaju veću incidencu od Hrvatske na milion stanovnika.

Doktorka Alemka Markotić je, govoreći o rekordnom broju umrlih u jednom danu, rekla da većina bolesnika koji imaju teži razvoj bolesti imaju celi niz rizičnih faktora. "Važno je da osobe koje su rizične u ranoj fazi traže lekarsku pomoć", kazala je Alemka Markotić.

Izvor: Agencije

Komentari