• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 10:01
  • 17 / 12 / 2020
ODLUKA O MINIMALCU U RUKAMA MINISTARA
  • 453
  • 0

ODLUKA O MINIMALCU U RUKAMA MINISTARA

Vlada Republike Srpske donijeće konačnu odluku o povećanju minimalne plate, s obzirom na to da nije postignut dogovor između poslodavaca i sindikata, koji zahtijeva da minimalac u idućoj godini umjesto sadašnjih 520 bude 550 KM.

Koplja o najnižoj plati u 2021. godini u Ekonomsko-socijalnom savjetu lome se već danima, jer poslodavci, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, smatraju je svako povećanje nerealno, dok sindikalci ne gube nadu da će Vlade Srpske stati na stranu radnika, koji su, kako kažu, najviše oštećeni u pandemiji i kojima će svaka marka više mnogo značiti.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da su na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Vladi i poslodavcima iznijeli argumente zbog čega je neophodno povećati minimalac. - Radnici sa najnižim kvalifikacijama u protekom periodu su najviše izgubili i njima je najteže. Upravo najniža plata se odnosi na te radnike, jer tokom cijele godine smo imali tihi rast cijena osnovnih životnih namirnica, koje bitno utiču na njihov ekonomsko-socijalni položaj - kazala je Mišićeva.

Dodala je da je potpuno jasno da rast najniže plate, koliki god bio, ima važnu ulogu u održivom i pravednom oporavku privrede. - Na primjer trgovački lanci, koji su radili punom parom za vrijeme "kovida", jer se najviše novca trošilo upravo na prehrambene proizvode, pojavljaju se kao neko kome je posao pao za 20 odsto i traže pomoć, a prošle godine su ostvarili čistu dobit od pet miliona - tvrdi Mišićeva i dodaje da ti isti smatraju da nema mjesta za povećanje minimalca.

Prema direktivi Evropske unije minimalac treba da iznosi oko 60 odsto prosječne plate, što je za 57 maraka više u odnosu na sada, ali Mišićeva kaže da je sindikat bio toliko fleksibilan pa je za početak predložio povećanje za 30 KM. - Nažalost, po starom dobrom običaju stav poslodavaca je bio da je to "bezobrazan" zahtjev. Neka njihova razmišljanja su bila da je previše i 520 KM minimalne plate, koju u Srpskoj trenutno prima oko 17.000 radnika - istakla je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić je ponovio da minimalac u idućoj godini ne treba biti viši od sadašnjih 520 KM, jer, kako kaže, nema ekonomske opravdanosti za to. - Vlada RS treba da uspostavi kriterijume koji će definisati razloge na osnovu kojih će se povećavati minimalna plata. To podrazumijeva, između ostalog, rast cijena i bruto društvenog proizvoda - kazao je Trivić. Dodao je da minimalac u Srpskoj iznosi 55 odsto od prosječne plate te da to govori da nema osnova da bude povećana minimalna plata. - Ne može se borba protiv sive ekonomije voditi kroz povećanje minimalca - kategoričan je Trivić.

Cilj 600 KM Ranka Mišić je istakla da je minimalna plata od 550 KM samo početak te da je plan sindikata da polovinom 2021. godine, kada bude završena priča sa "kovidom", krene u pregovore za dalje povećanje minimalca. - Naš cilj je da minimalna plata u Srpskoj iduće godine dostigne 600 KM. To je trebalo da se desi još u martu ove godine, ali nas je spriječila pandemija virusa korona - kazala je Mišićeva.

 

Komentari