• VIJESTI, SVIJET
  • 11:02
  • 17 / 12 / 2020
CIJENE NAFTE U ''RIKVERCU'' ZBOG NAGOMILANIH ZALIHA U SAD
  • 942
  • 0

CIJENE NAFTE U ''RIKVERCU'' ZBOG NAGOMILANIH ZALIHA U SAD

SINGAPUR/VAŠINGTON – Cijene nafte krenule su danas “u rikverc” pod pritiskom neočekivanog skoka zaliha u Sjedinjenim Državama i zabrinutosti investitora da će pooštravanje mjera zatvaranja u Evropi radi suzbijanja pandemije koronavirusa negativno uticati na potražnju za gorivom.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent pojeftinili su za 15 centi ili 0,3 posto, na 50,61 dolara po barelu na trgovanju u 7:50 časova po srednjoevropskom vremenu, a fjučersi američke WTI nafte su pali za 13 centi, takođe za 0,3 procenta, na 47,49 dolara za barel, izvještava Rojters.

„Cijene sirove nafte su blago opale nakon objavljenog izvještaja o zalihama Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe povećane drugi put uzastopno”, izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Prema podacima API-ja, zalihe sirove nafte porasle su za nedjelju dana, zaključno sa 11. decembrom, za oko dva miliona barela na približno 495 miliona barela.

Prema Rojtersovoj anketi, analitičari su očekivali da će opasti za 1,9 miliona barela. Zvanični podaci američke vlade treba da budu objavljeni kasnije danas.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je juče da uvođenje vakcina protiv korone, koje je započeto ovog mjeseca, neće brzo preokrenuti razorne posljedice udara pandemije na globalnu tražnju za gorivom.

Agencija je smanjila svoje procjene potražnje za naftom za 50.000 barela dnevno (bpd) za ovu godinu, i za 170.000 bpd za 2021, navodeći kao razloge oskudnu upotrebu avionskog goriva i činjenicu da sve manje ljudi putuje avionom.

Izvor: Agencije

Komentari