• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 11:49
  • 23 / 12 / 2020
ZA SIGURNE KUĆE OBEZBIJEDJENO 100.000 KM
  • 332
  • 0

ZA SIGURNE KUĆE OBEZBIJEDJENO 100.000 KM

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić potpisao je danas u Sarajevu ugovore o saradnji, ukupne vrijednosti 100.000 KM, za pomoć osam sigurnih kuća u BiH.

Lučić je ugovor potpisao sa predstavnicama osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH, te istakao da je riječ o grant sredstvima koje je kroz budžet obezbijedilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

- Sredstva će biti raspoređena ravnomjerno za svih osam sigurnih kuća . rekao je Lučić.

On je podsjetio da je ovo ministarstvo sredinom godine dodijelilo i 160.000 KM, koje je obezbijedila Američka agencija za međunarodni razvoj.

- Ta sredstva su pomogla sigurnim kućama kako bi prevazišle probleme nastale usljed pandemije virusa korona - naveo je Lučić i dodao da je neophodno razviti svijest kod ljudi o sprečavanju nasilja nad ženama.

Lana Јanjčević iz Sigurne kuće u Banjaluci zahvalila je Ministarstvu i Agenciji za ravnopravnost polova u BiH, koji su prepoznali potrebe žrtava porodičnog nasilja.

Ona je istakla da je u vrijeme pandemije kovid 19 zabilježen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

- Kapacitet naše ustanove je 23 osobe i popunjen je. Pojavila se potreba za dodatnim sredstvima - rekla je Јanjčevićeva.

Predstavnik Centra za terapiju i rehabilitaciju "Vive žene" iz Tuzle Јasna Zečević kaže da je veoma značajno što su sve nadležne institucije ove godine posvetile više pažnje ustanovama za zaštitu žena.

On je navela da je problem što se Zakon o zaštiti od nasilja u Federaciji BiH još ne primjenjuje u smislu potpunog finansiranja.

- Ova sredstva će nam pomoći barem nekoliko mjeseci u narednoj godini i, da nije njih, mnoge sigurne kuće bi zatvorile svoja vrata zbog krize izazvane virusom korona - rekla je Zečevićeva.

 

Komentari