• VIJESTI, SVIJET
  • 07:20
  • 30 / 12 / 2020
SAD: REGISTROVAN PRVI SLUČAJ NOVE VARIJANTE KORONA VIRUSA
  • 615
  • 0

SAD: REGISTROVAN PRVI SLUČAJ NOVE VARIJANTE KORONA VIRUSA

U američkoj državi Kolorado registrovan je prvi slučaj veoma zarazne varijente virusa korona, saopštile su danas vlasti.

U saopštenju guvernera Kolorada Džereda Polisa navodi se da je varijanta virusa otkrivena kod mladića koji u skorije vrijeme nije nigdje putovao i sada je u izolaciji u oblasti Elbert.

- Ljekari vrše istragu i do sada nije identifikovan niko ko je bio sa njim u kontaktu - ističe Polis, uz napomenu da je o ovom slučaju obaviješten i Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja /CDC/.

Prema navodima u saopštenju, naučnici iz državne laboratorije u Koloradu potvrdili su da se radi o novoj varijanti virusa pošto su primijetili da u rezultatima testa urađenih na uzorku nedostaje ključni genski pokazatelj, zbog čega su odvojili virusni gen pacijenta.

Rezultati su otkrili osam mutacija karakterističnih za proteinski gen povezan sa varijantom virusa otkrivenom u Britaniji.

Lokalni mediji prenijeli su izjavu jednog od zvaničnika medicinskih službi u oblasti Elbert da je u toku istraživanje o drugom slučaju za koji se sumnja da je nova varijanta virusa.

Nova varijanta virusa registrovana je u nekoliko evropskih država, ali između ostalih i u Kanadi, Australiji, Indiji, Јužnoj Koreji i Јapanu.

 

Izvor: AGencije

Komentari