• VIJESTI, BIJELJINA
  • 15:16
  • 02 / 01 / 2021
AEROZAGAĐENJE U BIJELJINI: TROSTRUKO PREMAŠENE GRANIČNE VRIJEDNOSTI
  • 439
  • 0

AEROZAGAĐENJE U BIJELJINI: TROSTRUKO PREMAŠENE GRANIČNE VRIJEDNOSTI

Zagađenje vazduha suspendovanim česticama i čađi u Bijeljini izmjereno je tokom 13 dana u decembru i 11 dana u novembru, pokazuju podaci sa zvanične stranice grada.

Koncentracija lebdećim česticama je 17. decembra kod Gradske toplane trostruko premašila graničnu vrijednost i dostigla 158 mikrograma po metru kubnom. Toplana u Bijeljini koristi ugalj kao energent, a nadležni u Gradskoj upravi godinama navode da je korištenje uglja za grijanje najveći uzrok zagađenja vazduha tokom zime, uz zagađenje koje proizvodi saobraćaj.

U Bijeljini, koja ima nešto više od 100.000 stanovnika, registrovano je više od 30.000 vozila. Gradski čelnici očekuju da će problem zagađenja vazduha biti manji sa završetkom gasifikacije grada. Tokom mjerenja u novembru i decembru koncetracija sumpor dioksida i ugljen monoksida u Bijeljini nije prekoračila graničnu vrijednost.

Mjerenje kvaliteta vazduha na području Bijeljine vrši Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske u Banjaluci, a automatske mjerne stanice nalaze se na parkingu Gradske uprave i pored Gradske toplane.

Izvor: Agencije

Komentari