• VIJESTI, REGION
  • 13:12
  • 05 / 08 / 2019
VUČIĆ: OBILJEŽAVANJE 25 GODINA OD AKCIJE „OLUJA“ NA TRGU REPUBLIKE U BEOGRADU
  • 435
  • 0

VUČIĆ: OBILJEŽAVANJE 25 GODINA OD AKCIJE „OLUJA“ NA TRGU REPUBLIKE U BEOGRADU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na stradale u akciji „Oluja“ da će 25 godina od ove hrvatske akcije biti obilježeno na Trgu Republike u Beogradu.

Vučić je istakao da će sa tog skupa biti poslata poruka srpskog jedinstva, što je njihova snaga za budućnost.

On je zahvalio srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer su prije šest godina pokrenuli drugačiju budućnost srpskog naroda i Srbije i Srpske, što je promijenilo kulturu sjećanja.

Vučić je naglasio da su se Srbi do tada stidjeli svojih žrtava i da su o njima govorili krišom, da nikog ne uvrijede.

„Kada nas ubijaju i kada nama osvajaju zemlju mi smo to nazivali kampanjama i bombardovanjem, a ne pravim imenom, agresijama. Kada nam proganjaju stotine hiljada i ubijaju, mi nismo smeli ništa da kažemo da ne bismo nekog drugog naljutili. Kada su našim ljudima odsecali glave, mi smo ćutali da nas neko ne bi podsećao na neke od zločina koji su počinili Srbi“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da neki večeras slavodobitno slave uz pjesme, koje veličaju ustaški, nacistički pozdrav, koje Srbima prijete da će ih stići „i preko Drine u Srbiji“.

Vučić je poručio kako mora da razočara sve koji se vesele i raduju srpskim suzama da Srbi nisu nestali, kao što nije nestala ni Srbija, već su iz onog što su doživjeli naučili lekciju i više se ne svađaju i ne dijele kao što su to činili u prošlosti, a što ih je činilo slabim.

„Nemojte da mislite da ne umemo da odgovorimo snažnije, ali nećemo. Nećemo da vam odgovaramo snažnije, jer smo postali pametniji“, rekao je Vučić.

On je dodao kako je sit lekcija da treba da zaboravi krajišku sudbinu i kako ne treba da se viđa sa Dodikom i sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović.

„Naše je da vodimo računa da uvek imamo najbolje odnose sa našim narodom u Republici Srpskoj, sa našim predstavnicima gde god da žive, i da nam se nikada ne dogodi da nam se zlokobne istorijske činjenice ponove“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbi uvijek treba da znaju šta im je vitalni nacionalni interes, dok se o raznim političkim pitanjima mogu razlikovati.

„Da podižemo ekonomiju Srbije, da podižemo ekonomiju Srpske, da zajednički radimo na očuvanju našeg nacionalnog identiteta, da pišemo ćirilicu i učimo iz ćiriličkih udžbenika ma gde živeli“, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbi, i u vremenu koje dolazi, nastaviti da pričaju o „Oluji“, o Glinskoj crkvi gdje se u Drugom svjetskom ratu dogodio strašan zločin i da ih niko neće ućutkati.

„Ćutali smo 20 godina… Naša je obaveza da govorimo u ime onih koji su stradali…“, rekao je Vučić i dodao da su izbjegli Krajišnici postali bogatstvo Srbije.

Prema njegovim riječima, Srbija je „Olujom“ dobila nove Desnice, Tesle, Milenkoviće, Matavulje…

„Hvala što se borite za Srbiju onako kao što ste nekada branili svoja ognjišta, što branite svoju trobojku. Pogledajte kako nam izgleda reprezentacija – to su naši ljudi iz Krajine, iz Srpske. Neretko su najbolji. Nama je potrebno da znamo šta smo, čuvamo srpski rod i branimo Srbiju i Republiku Srpsku“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da ne dijeli nadu patrijarha srpskog Irineja da će neke nove generacije Hrvata priznati zločin nad Srbima.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari