• VIJESTI, BIJELJINA
  • 13:32
  • 12 / 02 / 2021
NIVOI SVIH VEĆIH VODOTOKA U OPADANJU
  • 354
  • 0

NIVOI SVIH VEĆIH VODOTOKA U OPADANJU

Iako je prethodne noći nivo rijeke Drine u Semberiji porastao za 62 centimetra, trenutno se bilježi njegovo znatno opadanje zbog smanjenja dotoka vode iz akumulacionih jezera hidroelektrana „Bajina Bašta“ i „Višegrad“, izjavio je šef Odsjeka za civilnu zaštitu Grada Bijeljina Drago Ristić.

- U toku noći je maksimalni vodostaj Drine iznosio 436 centimetara, a protok 1.920 metara kubnih u sekundi. Ova rijeka je izlila u priobalnom dijelu Janje, zaplavila dio vikendica i poljoprivrednog zemljišta, ali već sada je nivo vodostaja 409 centimetara, a protok 1.720 metara kubnih – istakao je Ristić.

Prema njegovim riječima, vodostaj Save je danas u 12.00 časova na vodomjernoj stanici u Jameni iznosio 918 centimetara, a granica redovne odbrane je na 970 centimetara.

- Mi ćemo, ako bude bilo potrebno, preći i na praćenje vodomjera u Rači, s obzirom na to da automatsko mjerenje ne radi i da je nivo potrebno očitavati ručno.  Nivo Save jeste u blagom porastu, ali to je normalno za ovakve situacije – naveo je Ristić.

Portparol „Voda Srpske“ Saša Mirić kaže da svi podaci sa terena pokazuju da je situacija na svim vodotocima u Republici Srpskoj stabilna.

- U opadanju su svi veći vodotoci kod kojih je prethodnih dana zabilježen porast usljed topljenja snijega i kišnih padavina. U opadanju su Sana, Vrbas, Bosna, Drina, a prognoze pokazuju da narednih dana neće biti padavina – naglasio je Mirić.

Komentari