• VIJESTI, SVIJET
  • 16:05
  • 22 / 02 / 2021
KONGO: POGINUO ITALIJANSKI AMBASADOR U NAPADU NA KONVOJ UN
  • 1158
  • 0

KONGO: POGINUO ITALIJANSKI AMBASADOR U NAPADU NA KONVOJ UN

Italijanski ambasador u Kongu Luka Atanasio, njegov tjelohranitelj i vozač ubijeni su danas tokom napada na konvoj Ujedinjenih nacija, dok je više osoba povrijeđeno, saopštio je danas Svjetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP).

WFP nije naveo druge detalje o povrijeđenima.

Delegacija je putovala iz Gome u školu programa hranjenja u Rutšuru, kada se dogodio napad, dodao je WFP.

Napad se dogodio u oblasti u kojoj se nalazi više pobunjeničkih grupa, saopštili su Ministarstvo spoljnih poslova i lokalno stanovništvo.

Napad na konvoj Svjetskog programa za hranu u kome je ubijen Atanasio dogodio se u blizini Gome, regionalne prestonice istočnog dijela Konga, naveli su civili.

italijansko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je ambasador Atanasio preminuo u bolnici, nakon što je ranjen u napadu i izražava duboko žaljenje zbog njegove smrti.

Razlog napada još nije utvrđen, ali u okolini parka Virunga, koji se nalazi duž granica Konga sa Ruandom i Ugandom, dejstvuje nekoliko oružanih grupa koje često napadaju rendžere Nacionalnog parka.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj obavijestio je ministre spoljnih poslova Evropske unije o incidentu na sastanku kojim je predsjedavao u Briselu i izrazio saučešće Italiji i Ujedinjenim nacijama.

- Vijesti su izuzetno zabrinjavajuće i mi pomno pratimo situaciju sa delegacijom EU u Kongu - rekla je portparolka Evropske komisije Nabila Masrali.

Izvor: Agencije

Komentari