• VIJESTI, REGION
  • 06:29
  • 24 / 02 / 2021
SAD ĆE PRITISKATI SRBIJU DA PRIZNA KOSOVO
  • 1378
  • 0

SAD ĆE PRITISKATI SRBIJU DA PRIZNA KOSOVO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sjednice predsjedništva SNS.

"Analizirali smo poslednje izbore koji su održani na KiM. Među srpskim življem konstatovali smo apsolutnu podršku Srpskoj listi. Ona je veća na severu i u skladu sa tim preduzećemo mere da se suprotstavimo nasilju albanskih političkih subjekata", naveo je Vučić.

On je dodao i da će se sa Miroslavom Lajčakom govoriti o tome šta Srbija može, želi, a šta ne može i neće uraditi ni po koju cijenu.

Smatra da je važno razumjeti težinu pozicije Srbije, a naročito nakon promjene američke administracije.

"Očekujemo zajednički pritisak EU i SAD na našu zemlju da ispunimo zahteve oko, kako Amerikanci kažu priznana Kosova, pošto nama priznanje Beograda od strane Kosova ne znači ništa i pomalo je i smešno. Istovremeno EU će da koristi drugi rečnik, ali ide ka istom cilju. Za nas predstoji težak period", poručio je Vučić i dodao da se na svaki način gleda da se odbrane i očuvaju naši vitalni nacionalni interesi.

Osvrnuo se na izjavu Aljbina Kurtija u vezi sa tim da je Srbija 1999. sprovela genocid na KiM.

"Što se tiče genocida, ljudi se gađaju termina ne znajući o tome ništa. On je kao marskista i anarhista mogao to bolje da prouči. Trudim se da ne odgovaram na njegove uvrede. Na kraju dana, dobro je da se razgovara", kaže Vučić.

Kurti je izjavio i da u sastavu nove prištinske vlade neće biti mesta za Srpsku listu.

"Što se tiče Srpske liste, oni po njihovim zakonima moraju da daju mandate, a da li će SL to prihvatiti videćemo u narednim danima", rekao je Vučić.

Govorio je i o Zakonu o poreklu imovine u kontekstu provere imovine svih političara.

"Voleo bih da budem jedan od prvih deset čija će ima biti proverena, jer smatram da je važno da narod ima poverenja u svog predsednika. Jer ne proverava se samo moja, već i imovina mojih najbližih", poručio je.

 

Izvor: b92

Komentari