• VIJESTI, BIJELJINA
  • 11:16
  • 08 / 03 / 2021
SDSSMM: PETROVIĆ UGROŽAVA GRAD I ŠIRI PODJELE
  • 111
  • 0

SDSSMM: PETROVIĆ UGROŽAVA GRAD I ŠIRI PODJELE

Za proteklih 100 dana Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ostavrio je sve što je obećao u toku predizborne kampanje-veliko NIŠTA. I ne samo to, nizom neodgorovnih poteza pokušao je onemogućiti većinu narodnih odbornika okupljenih oko Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“ u Skupštini Grada da ubrzaju realizaciju već zacrtanih kapitalnih projekata i pokretanje novih u saradnji sa Vladom Rapublike Srpske. Problematizovao je i ugrozio i rad lokalne uprave. Stavljanjem, a potom neodgovornim povlačenjem iz skupštinske procedure Prijedloga budžeta za ovu godinu Petrović je ugrozio ralizaciju proširenja industijskih zona, subvencionisanje privrednika i poljoprivrednika koji trpe štete zbog pojave pandemije, uvođenje novčane nadoknade roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće, jeftiniji i bolji prevoz učenika, radnju i uređenje sistema za navodnjavanje, izdvajanje više novca za Pozorište i institucije koje trpe u poslovanju zbog pojave korone, razvoj privrede...

Ovi korisnici sad imaju pravo pitati Petrovića gdje je novac i zbog čega je, i prije nego što je saslušao amandmane skupštinske većine, utvrdio da se radi o „lopovluku i krađi“.

Petrovićevo opravdavanje kako nije ugroženo funkcionisanje Grada, jer je na snazi Uredba o privremenom finansiranju govori da, ili nema elementarno zananje o budžetu, ili je svjesno spreman zaustaviti razvoj Bijeljine i izazvati krize radi postizanja sopstvene političke promocije. Samo usvojeni budžet omogućava puno finansiranje i realizaciju ubrzanog razvoja Semberije.
Upornim odbijanjem da postigne politički dogovor sa Koalicijom „Dogovor za Bijeljinu“ iza koje stoji 38000 glasova građana Semberije, samovoljnim imenovanjem v.d. načelnika odjeljenja uprkos prijedlogu skupštinske većine, pisanjem saopštenja u ime Gradske uprave u kojem vrijeđa narodne odborničke većine građana, Petrović pokazuje težnju korišćenja funkcije Gradonačenika i Uprave kao poluga za izazivanje političke destabilizacije i podjela.

Uvjereni smo da građani podržavaju stav po kojem pozicija Gradonačelnika i gradska administracija nisu vlasništvo bilo kog pojedinca i niko ih ne može koristiti u lične svrhe. To je izvršni ogran lokalne vlasti koji Skupštini – kao vrhovnom izrazu narodne volje - daje prijedloge odluka i podnosi izvještaje i sa kojom mora odgovorno sarađivati u interesu svih.

Ukoliko to Petrović ne može ili neće da shvati i u vremenu ispred nas nastavi sa neodgovornim postupcima, sami građani imaju puno pravo da pokrenu postupak preispitivanja povjerenja koji su mu dali.
Takođe, želimo upoznati Javnost da je Skupština najviši zakonodavni organ i ista će već početkom aprila staviti prijedlog budžeta na dnevni red i time spriječiti samovolju Gradonačelnika, a usvojenjem istog omogućiti usvojenje programa rada i koji su skinuti sa dnevnog reda Skupštine. Zakonom o budžetskom sistemu RS čl.38 tač.6 propisano je pravo i obaveza Skupštine da posle 31.03. može bez podnošenja prijedloga od strane Gradonačelnika, podnjeti i usvojiti budžet Grada.

 

STRANKA DEMOKRATSKE SRPSKE SEMBERIJA – MIĆO MIĆIĆ

Komentari