• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 08:29
  • 18 / 03 / 2021
NI PANDEMIJA IH NIJE SPRIJEČILA DA ODU: ZBOG ODLASKA U INOSTRANSTVO MANJAK VOZAČA U BIH
  • 340
  • 0

NI PANDEMIJA IH NIJE SPRIJEČILA DA ODU: ZBOG ODLASKA U INOSTRANSTVO MANJAK VOZAČA U BIH

Za vozačima kamiona širom Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme je opet velika potražnja, posebno ponude za posao stižu iz zemalja Evropske unije, od Slovenije do Češke, a i domaće firme ih traže jer fali tog kadra.

Prevoznici iz BiH ističu da je na domaćem tržištu radne snage već došao do izražaja manjak vozača, a da slijedi još veći odliv ovih radnika nakon pandemije virusa korona, te se pitaju ko će kod nas u narednom periodu voziti kamione.

 

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, istakao je da vozači i dalje masovno odlaze iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te da je velika potražnja za njima.

 

To je vidljivo i iz oglasa kojih je mnogo ovih dana na internetu i u kojima se traže vozači teretnih vozila.

 

Između ostalog, uglavnom firme traže profesionalne vozače s minimalno dvije godine iskustva, a mjesta u kojima bi vozili je bliži region, i to Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Hrvatska, potom Češka, Mađarska i druge države, dok neke firme traže vozače koji će voziti duž cijele Evrope.

 

"Čak je i velika preregistracija prevozničkih firmi iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije kao što su Slovenija i druge zemlje. Ovo je, nažalost, trend i masovna je potražnja za vozačima iz BiH i RS. Trenutno sada na birou za  zapošljavanje u Republici Srpskoj ne možete pronaći nijednog profesionalnog vozača. Kada prođe pandemija virusa korona, očekujemo da će tek onda odlaziti vozači iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine", naveo je Grbić.

 

Prema njegovim riječima, ovo su sve ranije na sastanku prenijeli Nedeljku Ćoriću, ministru saobraćaja i veza RS, i upoznali ga s masovnim odlaskom vozača, kako bi se pokušalo nešto uraditi po tom pitanju.

 

"Više je razloga za odlazak vozača u inostranstvo, među kojima su uslovi na terminalima, dugo čekanje, nema dovoljno posla, slabe cijene, velike obaveze prema državi u vidu poreza i doprinosa, te kreditne obaveze. U ovoj situaciji smo ostali bez ovog kadra i bukvalno nema prevozničke firme u RS ili BiH da joj sada ne fali po nekoliko vozača. U mojoj firmi konkretno fali pet vozača i pet kamiona nije pokrenuto već tri mjeseca jer nema ko da ih vozi. Ovo sve pogoršava situaciju u prevozu i pitanje je ko će poslije pandemije uopšte upravljati kamionima ovdje", naglasio je Grbić.

 

Izvor: Agencije

Komentari