• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 10:31
  • 01 / 10 / 2019
TREĆI UPISNI ROK - FAKULTETI POLUPRAZNI
  • 535
  • 0

TREĆI UPISNI ROK - FAKULTETI POLUPRAZNI

Ni treći upisni rok na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj nije značajnije popravio situaciju kada je riječ o broju upisanih brucoša.

Pojedinim fakultetima na ruku ne ide ni to što su mnogi kandidati, nakon položenog prijemnog ispita, podigli dokumenta i otišli u inostranstvo, piše Glas Srpske.

Sudeći prema podacima sa fakulteta, amfiteatri će na početku nastave na svim visokoškolskim ustanovama, ostati poluprazni, jer je posljednji voz za dobijanje indeksa u ovom mjesecu uhvatio mizeran broj svršenih srednjoškolaca.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša kaže za “Glas Srpske” da je nakon tri upisna roka na tom fakultetu ostalo 30 slobodnih mjesta.

"Upisali smo ukupno 160 brucoša, od toga 90 na studijski program računarstvo i informatika, koji je u potpunosti popunjen. U trećem upisnom roku upisano je svega pet brucoša," rekao je Blanuša i dodao da su se mnogi kandidati ispisali sa fakulteta, nakon što su položili prijemni ispit u prvom upisnom roku i otišli mahom u Austriju, gdje im priznaju taj kvalifikacioni ispit.

Ništa bolje nije prošao ni Rudarski fakultet u Prijedoru, koji je u tri upisna roka upisao svega 16 studenata.

"Bilo je 18 brucoša, ali se dvoje već ispisalo sa fakulteta. U odnosu na upisne kvote jedan studijski program nije pokriven i nastavu ćemo organizovati samo na studijskom programu rudarstvo," rekao je dekan tog fakulteta Vladimir Malbašić.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić kaže da su u trećem roku ponudili 63 mjesta, ali su se prijavila svega dva kandidata i to za studijski program prostorno planiranje.

"Ukupno smo upisali 150 brucoša. Nismo nezadovoljni, ali sigurno da je moglo biti bolje. Opšti smjer informatike je u potpunosti popunjen, bilo je čak više zahtjeva nego što smo ponudili mjesta," rekao je Trbić i dodao da sa početkom nove akademske godine počinju sa promocijom fakulteta, te će se dodatno zalagati za otvaranje master studija na svim smjerovima.

Upisnim kvotama Univerzitet u Istočnom Sarajevu planirao je upis 2.129 brucoša, a rektor Stevo Pašalić kaže da su ukupno upisana 1.143 brucoša.

"Broj upisanih brucoša je za oko pet odsto manji u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Svi fakulteti, izuzev Medicinskog, gdje su mjesta odavno popunjena, sproveli su i treći upisni rok, na kojem se upisao neznatan broj studenata, ali nismo mnogo ni očekivali," istakao je Pašalić i dodao da je najmanje brucoša upisano na studijskom programu filozofija na Filozofskom fakultetu.

Pašalić je istakao da je u toku analiza na Univerzitetu, da se vidi gdje su neophodne promjene i na koji način se može poboljšati situacija u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Branko Blanuša ističe da je potrebno promijeniti dosadašnju praksu da se fakulteti promovišu u srednjim školama tek u martu i aprilu.

"Mnogi srednjoškolci tada već znaju gdje će upisati, pa bi promociju trebalo početi već sada. Neophodno je usko sarađivati sa školama, organizovati dane otvorenih vrata na fakultetima i približiti studijske programe srednjoškolcima," rekao je Blanuša, piše ''Glas Srpske''-.

IZVOR-MONDO

Komentari